Hoppa till sidans innehåll

Fakta om Naturrodel och Alpinrodel

  • Skapad: 24 JUL 2013 14:22

Naturrodel

Naturrodel 2015

Naturrodel körs på is- eller snöbanor och är en minst sagt spektakulär sport. Banornas kurvor är inte doserade (dock kan de ha viss lutning). Underlaget består av is.
Kälken består av:

  • Två trämedar där främre delen är uppböjd och bildar två horn som används vid styrning. På trämedarna sitter det metallmedar fastskruvade. Medarna är vinklade mot isen och bildar kontaktytan mot isen.
  • Två metallbockar håller ihop medarna.
  • Ovanpå bockarna är ett säte fastsatt som föraren ligger på.
  • I hornen sitter det en styrrem som föraren håller sig i.

Föraren har en tajt aerodynamisk åkdräkt. Den måste dock vara av tyg och släppa igenom viss mycket luft. Föraren har även hjälm, glasögon, handskar med små
spikar på fingertopparna och skor med spikar i hälen.

För att starta ett naturrodelåk använder sig föraren av två handtag på vardera sida om sig. När föraren dragit igång sig, paddlar föraren med händerna mot isen för
att få ytterligare fart.

Under åket styr föraren genom att pressa benet mot det yttre medhornet samtidigt som man drar i styrremmen och lyfter det inre medhornet. För att få mer effekt i styrningen lutar man sig inåt i kurvan vilket också ökar stabiliteten på kälken.
Internationella regler finns här.

naturrodel1

Alpinrodel

Alpinrodel bygger på samma teknik som Naturrodel, men kälken är anpassad för att köras på snö i stället för på is. Skidpister är därför den naturliga platsen för Alpinrodel.

Alpinrodeln kan även köras i samma typ av banor som Naturrodeln, om man inte spolar banorna till is. Den typen av rodelåkning kallas för Sportrodel.

Skribent: Örjan Eriksson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Läkarvägen 4 B
931 41 Skellefteå

Besöksadress:
Läkarvägen 4 B
931 41 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: This is a mailto link

Se all info