Hem / SM och säsongsfinal i Alpinrodel

SM och säsongsfinal i Alpinrodel

Den 26:e mars avgörs SM i Alpinrodel på Lindbäcksstadion i Piteå i samband med SM-veckan. Redan dagen efter avslutas Alpinrodelsäsongen med tävling på Ormberget i Luleå.

Det väntar en hektisk och spännande helg för Alpinrodelsverige 26-27 mars. Helgen inleds med Alpinrodel Cup tävling 5 och SM på Lindbäcksstadion i Piteå, som en del av SM-veckan. Söndag den 27:e drar cirkusen vidare norrut till Ormberget i Luleå för säsongsfinal i Alpinrodel Cup samt Norrlandsmästerskap och Svealandsmästerskap. Svealandsmästarna skulle egentligen ha utsetts i samband med tävlingen i Borlänge som tyvärr blev inställd. Så det blir många poäng och pokaler att fajtas om!

För att delta i totalcupen måste åkaren ha resultat från två tävlingar som ingår i Alpinrodel Cup-serien och man får räkna med poängen från sina tre bästa tävlingar.

I damklassen är startfältet extremt bra på SM. Ledaren av totalcupen Linnea Nilsson-Waara, Skellefteå Rodelsällskap, får ses som lite av en favorit. Den enda som kan utmana om segern i totalcupen är Mia Renström, även hon Skellefteå Rodelsällskap, som just nu ligger tvåa i totalen. Men då krävs vinst i båda återstående tävlingarna samtidigt som Linnea inte blir bättre än trea. Mia har silvermedaljer i bagaget från tidigare SM tävlingar i Skellefteå 2018 och Sundsvall 2019. Hon är säkerligen sugen på guld! Supertalangen Luna Wiklund (blott 15 år) utmanar sina äldre klubbkompisar om topplaceringarna i varje tävling och i totalcupen. Hon kan inte passera Linnea men har bara 40 poäng upp till Mia Renström.  På fjärdeplats i totalen ligger SM-drottningen Tove Olofsson, Umeå Rodelklubb, som alltså vunnit samtlig SM guld på damsidan sedan Alpinrodel blev en idrott i Sverige 2014. Hon utmanar alltid om topplaceringarna och när SM avgjordes i Piteå 2016 var Tove inte bara snabbast av damerna, utan hon var snabbast av alla i hela tävlingen! Regerande bronsmedaljören Carina Solhag från Borlänge Rodelklubb kommer tyvärr ej till start. Hon rehabar för fullt efter en höftoperation men kommer säkerligen tillbaka starkare än någonsin till kommande säsong.

Damer topp 3 Totalcupen

 1. Linnea Nilsson-Waara 300 poäng
 2. Mia Renström 240 poäng
 3. Luna Wiklund, 200 poäng

Damer regerande SM-pallen (Sundsvall 2019)

 1. Tove Olofsson
 2. Mia Renström
 3. Carina Solhag

I herrklassen är det ett getingbo i toppen på totalcupen. Av de hittills fyra genomförda tävlingarna i Alpinrodel Cup har det blivit fyra olika segrare. Jämnast av alla har dock Rickard Svedberg åkt under säsongen och ligger i topp före klubbkompisen Jimmy Dahlgren från Skellefteå Rodelsällskap. Båda kommer till start i SM och kommer säkerligen utmana om topplaceringarna. På tredjeplats i totalen hittar vi Christofer Magnusson som plockade hem en seger i Vindeln. Johannes Lindberg är en stabil åkare med stor potential och kommer utan tvekan fajtas i toppen. Stora utmanare om medaljer och fina placeringar i totalen är så klart ”old boys åkarna” Michael Törnquist från Lidingö Rodel Club och Anders Fladvad från Solsidans Rodelklubb (före detta Saltsjöbadens Rodelklubb). Även Christopher Fladvad från Umeå Rodelklubb ska det höjas ett varningens finger för. Han är regerande SM-mästare och en mästare på att toppa formen. Nu ryktas det även om att han hårdtränat med fler åk än någonsin under en säsong inför SM i Piteå.

Herrar topp 3 Totalcupen

 1. Rickard Svedberg 240 poäng
 2. Jimmy Dahlgren 209 poäng
 3. Christoffer Magnusson 195 poäng

Herrar regerande SM-pallen (Sundsvall 2019)

 1. Christopher Fladvad
 2. Oscar Detmer
 3. Michael Törnquist

Mer informtation