Hem / Skell on Wheels - Hjulrodeltävling där alla tävlar med alla

Alpinrodel: Skell on Wheels - Hjulrodeltävling där alla tävlar med alla

Tillsammans utvecklar förening och förbund nya former av träning och tävling. Med hjul på, blir kälksport åretruntidrott och nytt tävlingsformat gör att alla tävlar med alla.

Att montera hjul på kälkar för att åka även när snö och is lyser med sin frånvaro är i sig inte någon ny företelse. Varken internationellt eller i Sverige. Exempelvis har hjulförsedda kälkar använts länge för att träna startmomentet i såväl bob, som rodel och skeleton. Men någon större samlad nationell satsning har inte genomförts, än så länge. 

- Tillsammans med föreningarna försöker vi städigt se över strukturerna för hur vi tränar och tävlar för att göra kälkidrotterna attraktivare och tillgängligare för fler, oavsett ambition eller syfte med sitt idrottande. Hjulrodelträning och tävling likt "Skell on Wheels" är något vi gärna skulle vilja stimulera fler föreningar att implementera i sin ordinarie verksmahet, säger Niclas Bentzer som är ansvarig Idrottskoordinator för SweSliding.  

Tillgång till material och lämpliga platser för utövande är viktiga nycklar för att det ska vara möjligt för föreningar att bedriva verksamhet. För att utveckla verksmahet inom barn- och ungdomsidrott finns möjlighet för förenignar att söka bidrag via Projektstöd.

Tävlingsformatet som används bygger på varje åkares differens mellan två genomförda åk. Det gäller alltså att genomföra två så jämna åk som möjligt tidsmässigt. Den med lägst differens vinner. Färdighetsträning och egen utveckling är i fokus. Du tävlar främst mot dig själv men samtidigt mot alla andra oavsett ålder, kön eller tidigare erfarenhet. 

Att differensformatet fungerar visar prispallen på årets upplaga av Skell on Wheels där den utgörs av såväl tjejer som killar och med en åldersspridning från född 2009 till 1988. 

Skell on Wheels 2021_Prispall.jpg

Prispallen: Luna Wiklund, Gusten Svedberg, Christopher Fladvad

Tävlingen var väldigt spännande och publiken bjöds på mycket fin åkning i strålande solsken. Vinnare blev Gustev Svedberg som lyckades med bedriften att genomföra två åk med en differens på blott 0,04 sekunder. Imponerande! Tvåa blev Luna Wiklund som hade ett resultat på 0,13 sekunder och tredjeplatsen togs av Christopher Fladvad som körde in på differensen 0,16 sekunder. Totalt fem åkare hade en differens på mindre än 1 sekund. 

Reslutat Skell on Wheels 2021