Hoppa till sidans innehåll

Trygg idrott och krav på registerutdrag

17 SEP 2020 09:59
En ny vintersäsong står för dörren vilket betyder högtryck för verksamheten i många av våra kälksportföreningar. Dags att se över hur vi jobbar med att skapa trygga idrottsmiljöer och våra rutiner kring kravet på registerutdrag för idrottsledare.
  • Uppdaterad: 17 SEP 2020 09:59

En trygg idrott är fri från trakasserier, hot, våld, mobbing och övergrepp. En idrott dä alla känner sig välkomna, delaktiga och får delta och utvecklas efter sina egna förutsättningar. 

För att vi ska skapa trygga idrottsmiljöer behöver vi arbeta tillsammans. Svenska Kälksportförbudnets värdegrund utgår från prinicerna:

  • Gemenskap för alla
  • Demoraktiskt delaktighet
  • Rent spel
  • Utvecklande 

Inom svensk kälksport råder nolltoelrans mot alla former av mobbing, trakasserier, hot, våld och övergrepp. Alla, såväl barn som vuxna, ska kunna idrotta utan riskera att utsättas för detta. 

Vill din förening ha mer inspiration för att jobba med trygga idrottsmiljöer kan du läsa mer här! 

Behöver ni hjälp i processen framtåt kan ni kontakta er idrottskonsulent i ert RF-SISU distrikt. Om du inte vet vem det är eller hur du hittar den personen kan du alltid kontakt förbundkansliet

 

Krav på registerutdrag 

Enligt lag har en förening rätt att begära att den som ska arbeta med barn eller på annat sätt ha kontiunerlig och nära kontakt med barn ska uppvisa ett begränsat registerutdrag från Polisen. 

Från 1 januari 2020 är det ett krav att alla förenignar ska begära in registerutdrag för ledare eller personer som kommer i kontakt med barn kontinuerligt. 

Läs mer i Lathund registerutdrag

Om din förening har frågor om kravet på registerutdrag är ni alltid välkomna att kontakta förbundskansliet. 

 

Låt oss tillsammans göra idrotten till en plats där alla känner sig välkomna och där ingen ska riskera att utsättas för hot, våld, trakasserier, mobbing eller övergrepp. 

 

 

Skribent: Niclas Bentzer
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info