Hoppa till sidans innehåll

Svenska Bob och rodelförbundet förlorar ekonomiskt stöd från Riksidrottsförbundet

26 SEP 2017 16:40
Enligt villkoren för medlemskap i RF ska varje förbund ha minst 25 anslutna föreningar för att uppfylla det så kallade storlekskravet. Bob och rodelförbundet, samt ytterligare fem förbund, lever inte upp till detta och mister därför ekonomiskt stöd.
  • Uppdaterad: 26 SEP 2017 16:51

Riksidrottsförbundet har granskat samtliga förbund med mindre än 50 anslutna föreningar. Sex förbund anses inte uppfylla storlekskravet, vilket innebär att Riksidrottsstyrelsen beslutar att dra in ekonomiskt stöd.

 

- Vi hade redan innan granskningen endast 21 föreningar anslutna till förbundet, alltså färre än vad som anges i storlekskravet. Ingen önskvärd situation, men ett sedan tidigare känt faktum. Vi vill vara tydliga med att det i Bob och rodelförbundets fall inte handlar om något slags fusk som avslöjats i granskningen, säger förbundets ordförande Björn Bergström.

 

De övriga förbunden som också går en ekonomiskt kärvare vardag till mötes är Svenska Biljardförbundet, Svenska Landhockeyförbundet, Svenska Racerbåtförbundet, Svenska Dragkampförbundet och Svenska Dövidrottförbundet.

 

- Det ideella föreningslivet kämpar med att hitta människor som vill engagera sig. Vårt förbund är inget undantag. Tvärtom! Det är tufft att bedriva verksamhet i idrotter vars närmaste anläggning för utövande ligger utanför landets gränser. Ledare och aktiva i våra föreningar gör enorma insatser,  fortsätter Björn Bergström.  

 

Trots att en redan liten ekonomisk kostym nu blir ännu mindre tänker Bob och rodelförbundet fortsätta kämpa för att fler ska uppleva glädjen i att åka utför på snö och is. Förbundet är mitt inne i ett arbete med en breddsatsning på kälksporter som genomförs på snö. Alpinrodel och snowraceråkning kräver inte de specialbanor med doserade kurvor av is som saknas i Sverige utan kan genomföras överallt där fallhöjd och snö finns.

 

- Vi hoppades på att få arbeta vidare i lugn och ro fram till Riksidrottsmötet 2019 för att försöka vända trenden inom förbundet men får nu se över våra planerade satsningar, säger Björn Bergström.

 

Riksidrottsförbundet ska nu bjuda in berörda förbund till en träff för att diskutera framtiden.

 

- Om den svenska idrottsrörelsen verkligen står för mångfald och på allvar vill vara en plats där alla känner sig välkomna måste flera olika idrotter erbjudas. Alla vill inte spela fotboll, ishockey eller innebandy. Några föredrar att mäta krafterna genom ett rep, köra snabba båtar eller åka 130 km i timmen utför en isbana och det måste dem få fortsätta med även i framtiden, avslutar Björn Bergström. 

Här kan du läsa om nyheten på RF:s hemsida.

Skribent: Niclas Bentzer
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info