Hoppa till sidans innehåll

Skeleton: Träning och tävling i Lillehammer

29 JAN 2018 12:52
Under helgen 26-28 januari har ett gäng av Sveriges skeletonåkare varit i Lillehammer för träning och tävling i Norgescup.
  • Uppdaterad: 29 JAN 2018 18:07

Det finns ett växande intresse i Sverige för att åka skeleton. Under helgen har ett gäng åkare från olika delar av landet besökt Lillehammer för att träna och tävla tillsammans i banan. 

Roberth Klarqvist från Falun började åka Skeleton hösten 2017. Han är aktiv styrkelyftare och det har visat sig vara en god kombination med skeleton. "Robban" lyckades knipa en femteplats i sitt första SM som skeletonåkare 2017. 

Joanna Lahovary Olsson från Stockholm tävlade aktivt i skeleton säsongen 2015/2016 där höjdpunkten var deltagande på Youth Olympic Games (YOG) i Lillehammer. Joanna lyckades då köra in på en finfin 13 plats. Efter YOG har kälken legat på platt is för Joanna. Men nu har suget blivit allt för stort så både hon och kälken är nu åter i banan!

Skeletonlandslagets och Vitsippsdalens Skeletonklubbs Carl Adlers med rutin från fler SM tävlingar och internationella tävlingar fanns med som instruktör och support. Bland annat har "Calle" en top 20 placering från Europacupen denna säsong. 

Med ett förflutet som naturrodelåkare i Borlänge Rodelklubb vet Anton Holton från Falun hur man ska hantera en kälke på is! Anton testade för övrigt skeleton redan 1995 så denna helg i Lillehammer var mer att beteckna som en "rutinerad comeback" än som en "nybörjare som provar på". Idag representerar Anton Lidingö Rodelclub.

 


Intervju med sveriges nya "skeleton-riddare" Anton Holton.

Gängets yngsta deltagare, 12-årige Mio Olsson-Klarqvist, testade att åka skeleton för första gången. 

Det var inte bara träning som stod på agendan för åkarna utan även en tävling i Norgescupen. 


Prispallen i herrklassen: Robert Klarquist 2, Thor Magnus Haugen 1, Anton Holton 3

Anton placerade sig på en tredjeplats och Roberth knep silvermedaljen. Högst upp på pallen i herrarnas klass fick Thor Magnus Haugen från Lillehammer Skeletonklubb kliva. 


Joanna Lahovary Olsson flankerad av herrarnas nr.2 och nr.3

I damklassen blev det silver till Sverige och Joanna. Slagen av norges Maya Pedersen som till vardags tävlar i världscupen. Maya slog till med ett riktigt kanonåk i första och slog personligt rekord i hemmabanan. 

Väl kämpat av samtliga!

 

Skribent: Niclas Bentzer
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info