Hoppa till sidans innehåll
  • Rufus på startFoto:
  • Sverige 20 novFoto:
  • Tove och UrbanFoto:
  • SvanteFoto:

Säsongstart för Banrodeljuniorerna

23 NOV 2015 08:30
Ann Kiesbye Kohala rapporterar från Juniorvärldscupen i Banrodel, vilken arrangerades 19-20 november, i Lillehammer.
  • Skapad: 23 NOV 2015 08:30

Säsongstart för Rodeljuniorerna

Första Juniorvärldscupen avklarades i Norge denna helg. Rekordstort antal länder och åkare hade samlats i den Olympiska bob- och rodelbanan i Lillehammer.
Totalt 170 åkare, från 25 länder, gjorde upp om världscuppoängen.

Rufus Persson, som precis kommit tillbaka, efter en månads uppehåll p.g.a. en mindre nackskada, ställde upp i Juniorklassen där åkarna är mellan 18 och 20 år. Målet för Rufus var att komma i mål  och köra två jämna åk. Han körde ner på en 16 plats av 19 deltagare och passade på att sätta personbästa i ett av åken.

I den andra klassen, Junior A, är deltagarna mellan 15 och 17 år.

Här startade Svante Kohala i herrklassen, vilken var tävlingens största klass - totalt 48 deltagare. Svante har kört extremt bra under veckan och hade höga förhoppningar. Tyvärr missade han starten i första åket och kom ner på en 19 plats.

I andra åket satsade han allt men gjorde ett mindre misstag i kurva 12 och tappade några placeringar. Svante slutade på en 23 plats. Dock kan han nu glädjas åt att han är klar med de internationella kraven för att bli nominerad till Ungdoms-OS, som går av stapeln i Lillehammerbanan i februari 2016. Kravet är att delta i minst 3 stycken Junior-VC under 2015 och ha minst 10 världscuppoäng.  Nu är det upp till Sveriges Olympiska kommitté att avgöra om han får åka.

Kajsa Hjelm-Söderberg och Tove Kohala, som tävlar i klassen Junior A Dam, är 13 rep 14 år gamla och har många år kvar i klassen. För Kajsa var det hennes första Junior-VC. Kajsa har haft problem med kurva 12-13 under träningsveckan, och lyckade inte få ordning på det inför tävlingen. Hon välte i kurva 13 i första åket.
Tove, som körde sin andra JVC, lyckades bättre och körde två bra åk. Hon slutade på en 27:e plats av 44 damer. Tove saknar nu bara en Junior-VC tävling för att vara klar med de internationella kraven för Ungdom-OS 2016.
Både Tove och Svante hade 11 länder framför sig i resp. klass vilket känns mycket positivt inför ett eventuellt OS-deltgande.
Sverige hade också rekorddeltagande i organisationen denna tävling. Frida Engström var assisterande tävlingschef. Anders Söderberg och Ann Kiesbye Kohala var startchef, resp. assisterande startchef. Lotten Hjelm tog hand om organisationers mat.

Se vidre resultat här.

Skribent: Örjan Eriksson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info