Hoppa till sidans innehåll
  • Juniorer SM RodelFoto:
  • Björn BergströmFoto:
  • Prisbild SM RodelFoto:
  • Junior A klassen Norge-SverigeFoto:

Rapport från Banrodel-SM 2014

03 MAR 2014 14:11
Banrodel-SM avgjordes den gånga helgen i Lillehammer. Roger Persson har lämnat en personlig rapport, där han rapporterar om tävlingarna och delger sina åsikter om arrangemanget och banrodelsporten.
  • Skapad: 03 MAR 2014 14:11

SM-tävlingar banrodel 2014

Det är inte många sporter vars SM-tävlingar avgörs på utländsk mark, men för den alltmer växande banrodelfamiljen är det inget problem. 2014 års tävlingar genomfördes i regn och dimma i den klassiska OS-banan i Lillehammer och arrangemanget blev hyllat av samtliga.

De entusiaster som kämpat för banrodelns överlevnad i Sverige det senaste decenniet, har inte haft det lätt. Problemet ligger självklart i avsaknaden av bana, vilket har medfört ett näst intill omöjligt jobb när det gällt rekrytering och återväxt. Men nu andas optimismen igen. Ett tiotal ungdomar gjorde resan västerut för att se vilka som är Sveriges bästa rodelåkare och tävla om åtråvärda pokaler och SM-tecknen.

Först ut var de yngsta. I damklassen för B-juniorer var det stenhårt mellan Kajsa Hjälm Söderberg och Tove Kohala. Efter de båda åken skilde det bara tre tiondels sekund till Kajsas fördel. Båda tjejerna gjorde rena och fina åk och det lovar mycket gott inför framtiden.

Pojkarnas motsvarighet i samma klass vanns i stor stil av Alf Selven före Amadeus Persson och August Jörding. Alf åker med stor entusiasm och kommer redan till nästa säsong vara redo för start från de höga höjderna. Amadeus och August väger inte alls lika mycket som Alf så de hade ett tufft utgångsläge, men båda gav sig ut i isbanan utan minsta tvekan och gjorde fina åk. Med lite mer erfarenhet kommer de också förflytta sig uppför banan nästa säsong

För herrar A-juniorer kördes det om officiella SM-tecken. Svante Kohala har tydligen fått pappa Hans rodelgener i sig, för han körde hem guldet i stor stil. Svante visade prov på fin teknik och ett lugn i rodeln som visar att han verkligen har hittat rätt sport. Tvåan Rufus är inte långt efter Svante, men lyckades inte riktigt hålla ihop de två åken hela vägen. Lite småmissar i slutet kostade tid och det går inte mot Svante, men ett välförtjänt silver blev det i alla fall. Bronset togs av Erik Johansson som totalt orädd slängde sig ut för banan i sin första tävling. Erik har tagit stora steg under SM-helgen och de andra grabbarna får akta sig framöver.

Det kördes också andra tävlingar än SM. Inte nog med att Svante blev svensk mästare. I det öppna Norska mästerskapet för A-juniorer vann han också, med Rufus på en god tredje plats.
I den Skandinaviska cupen tog Svante hem en bronspeng i stenhård konkurrens med Norges bästa äldre juniorer.

Då samtliga åkare under SM-helgen tillhörde Saltsjöbadens Rodelklubb, kördes det förstås också ett KM för Saltis. Damernas KM vanns av Frida Engström. Frida, som trots sina unga ålder, är äldst av åkarna är oerhört uppskattad av såväl de andra tjejerna som killarna. En härlig tjej som sprider positiv energi runt i kring sig.
Tove fick sin efterlängtade revansch på Kajsa i KM i junior B-klassen. I grabbarnas motsvarighet vann Alf före August och Amadeus. August vände därmed på ordningen från den inofficiella SM-tävlingen gentemot Amadeus.
För de äldre killarna knep Erik förstaplatsen före Svante och William Jörding. William förtjänar några extra rader. Han hängde mest med för att titta, men tänkte att han lika gärna kunde prova på när han var där. Det han visade upp var minst sagt imponerande! En ren naturtalang och det är bara att hoppas att han fortsätter.

Arrangemanget var värt allt beröm. Just samarbetet med Lillehammer Ake-klubb och det norska förbundet är ett måste för att sporten ska kunna ta nya steg och utvecklas. Det, tillsammans med människor med en djup kärlek till sporten, är verktyg som måste finnas. Utan Hasse, Morten, Stefan och Pias många timmars arbete på ungdomarna i banan skulle det inte fungera. Utan Kibban för hennes outtröttliga jobb att organisera och fixa allt runt ikring skulle det heller inte gå. Inte heller utan Svenska Bob & Rodelförbundet och Björn och hans medarbetares organisation och tålamod skulle det funka. Likaså Abbes jobb i Saltis med klubbverksamheten, som förhoppningsvis kan inspirera andra föreningar att ta efter. Bengts erfarenheter som åkare och tränare kommer också ta ungdomarna vidare i sin resa med rodeln. Och så förstås Bibbi, vars värme och historier fick alla ungdomarna att känna sig väldigt välkomna in i rodelfamiljen. Det finns all anledning att se ljust på framtiden, oavsett vad vissa krönikörer inom media tycker. Se det som en utmaning istället!


Vid pennan, nåja…
Roger Persson
Glad farsa till ett par rodelåkare.

Skribent: Örjan Eriksson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info