Hoppa till sidans innehåll

"Det är fint att kunna sätta sig i boben och köra på med full gas"

09 MAR 2018 10:59
Allt började med att Sebastian Westin blev kontaktad av en bobåkare ifrån USA och den kontakten ledde vidare till Norrköpings Parasportförening. Efter några provträningar i Lillehammer och ett antal världscuper är han nu redo för VM i Lillehammer.
  • Uppdaterad: 09 MAR 2018 11:39

Sport: Parabob

Familj: mamma och pappa i Haparanda 

Bor: Borås med sambo 

- Jag tog mitt Pick och Pack, fyllde bilen med alla mina saker, körde till Lillehammer och provtränade. Plötsligt blev jag erbjuden en plats i världscupen i Parabob, säger Sebastian Westin.

Bobåkandet började Sebastian med i november 2017. Nu fyra månader senare så är han bland topp sex i världen och en medalj i VM i Lillehammer 2018 är ett realistiskt mål enligt Sebastian. Sebastians stora mål efter VM är Paralympics 2022 i Peking där han siktar på att komma med i Paralympics-truppen om parabob tas med i programmet. 

Hans karriär har börjat med bara tävlingar och trots det känner Sebastian att tävlingarna gett den träning han behöver. Förberedelserna inför VM är nästan slut och mental träning med meditation och visuell träning är en viktig del i förberedelserna.

- Mår du dåligt mentalt så kommer det att visa sig i dina tävlingsresultat. Därför vill jag hålla mig i mentalt toppskick, säger Sebastian. 

Februari blev en bra månad då han kom på en femte plats i Världscupen i St.Moritz och det innebar en medalj till honom. Sebastians målbild är på prispallen igen i VM i Lillehammer, konkurrensen där blir tuff men det är inget som bekymrar honom. 

Deltagandet i VM blir en "se och lär-resa" för Sebastian men också med  målet att ta medalj. Det finns många duktiga åkare som konkurrerar om medaljerna och det blir ingen lätt kamp.

Sebastian försöker hela tiden slå sina personliga rekord och ser sig själv som sin främsta motståndare på banan. Hålla humöret uppe jämt och tagga sina motståndare med humor är den melodi han väljer att köra.

På fritiden spelar Sebastian i ett Hip-hop band ”Klotets Tuffingar” tillsammans med Jakob vännen som räddade Sebastians liv vid en olycka i Indien för tre år sedan. Den olyckan som idag gör att Sebastiand delvis använder rullstol för att ta sig fram. Tillsammans med Jakob har de lagt ut deras historia som är värd att lyssna på och den hittar du i länken längst ner i denna artikel.

- Till Sist vill jag säga till alla nervösa föräldrar och barn där ute som inte vågar prova bob, rodel och skeleton men som gärna skulle vilja pröva. Var inte oroliga! Jag hade aldrig kunna föreställa mig att jag skulle få vara med i ett VM men chansar man inte är det något man sen grubblar över och ångrar, avslutar Sebastian

Livestream under IBSF VM

http://www.ibsf.org/en/ibsf-tv

Följ Sebastian i sociala medier:

En film som berättar vad som hände den dagen som Sebastian skadade sig.

Instagram: @loopwhoop

Youtube: Klotets Tuffingar

 

Skribent: Timoty Dartiguelongue
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info