Hoppa till sidans innehåll

Parabob: Sebastian hittade hem i idrotten när han fann bob.

20 NOV 2018 09:39
Innan ryggmärgsskadan hade Sebastian Westin som de flesta barn och unga provat runt mellan olika idrotter men aldrig riktigt fastnat för någon. Men när han fick möjlighet att prova bob sa det klick direkt!
  • Skapad: 20 NOV 2018 09:39

Parabob är en disciplin inom bob där personer med funktionsnedsättning kan tävla och träna i en höghastighetssport. En maskin ger bobben en knuff ut i banan vid start vilket medför att alla åkare har samma ingångshastighet. Viktskillnader kompenseras med barlast. Kvinnor och män kan tävla på lika villkor och således möter de varandra ändå uppe på högsta nivå. 

 

Sammanhållningen är väldigt bra och att få vara en del av den stora familjen, som han tycker att bobsällskapet har blivit för honom, betyder mycket för Sebastian. Varje gång han sätter sig i en bob så utstrålar han glädje, som han dessutom lyckas sprida vidare till andra aktiva och funktionärer. Sebastian har förmågan att göra det, få andra att bli glada genom sin blotta närvaro. Han har snabbt blivit stor ambassadör för parabob.

 

Sebastian brinner för parabob och vill inget annat än att vara med i tävlingsammanhang. Men bob-karriären är ett stort projekt och pusselbitarna behöver sättas ihop korrekt för att få ut det mesta av säsongen. En stor bit är så klart det ekonomiska. Resor, logi, material och träning i de olika banorna kostar mycket pengar. Till detta ska inkomstbortfallet läggas för den del av året som spenderas i bobben och jobb inte kan utföras. 

 

-       Jag vill så klart kunna förbereda mig optimalt för att kunna prestera så bra som möjligt och så klart delta på varje tävling samt mästerskap under hela säsongen. Men det tillåter inte ekonomin, säger Sebastian. 

 

Förbundet går in med en slant i satsningen, egenavgifter täcker en del men även privata finansiärer har hört av sig och går in med ekonomiska medel för att stötta Sebastian i sitt idrottande. 

 

-       Många som vill satsa på sin idrott känner säkert igen sig i denna situation, speciellt personer inom paraidrott. Det är tufft ekonomiskt. Vi som litet förbund kan tyvärr inte bekosta hela säsongen då vi även har många andra verksamheter pengarna ska räcka till. Därför blir vi så klart väldigt glada när privatpersoner hör av sig och väljer att stötta Sebastians idrottssatsning, säger Niclas Bentzer på Svenska Kälksportförbundet. 

 

I början av december reser Sebastian till USA och säsongspremiären i världscupen. För Sebastians del blir det första gången som han tävlar i Salt Lake City. Hans världscupstävlingar fortsätter sedan i Lillehammer i januari, Oberhof i Tyskland och avslutas i Schweiz och banan i St. Moritz. En favoritbana för Sebastian där han gjorde en grym prestation förra säsongen och tog en femteplats.

 

Sebastian säger att han tror att han är en mycket bättre åkare i år jämfört med sin premiärsäsong. Han ser en klar förbättring i sin teknik och förmåga att läsa banans linjer. Men han har också utvecklats som människa och känner sig trygg i sin idrott.

 

Sebastian vill inte sätta några placeringsmål men menar att en pallplats skulle var en finfin bonus på säsongen.

 

 

-       Ett realistiskt säsongsmål som jag har satt åt mig själv är att medverka och göra mitt bästa i världscupen, njuta av stunden och få minst en bra placering , säger Sebastian. 

 

 

 

 

Hela säsongen avslutas med VM i Lake Placid 30-31 mars. Planen just nu är att Sebastian inte kommer att åka årets VM, tyvärr. Men det jobbas frenetiskt på flera håll för att lösa ekonomin så att VM-drömmen i Kanada kan bli verklighet. 

 

 

Sebastians planerade världscupsäsong 2018-2019

 

14-15 december                 WC 1 och WC 2 Park City (USA)

12-13 januari   WC 5 och WC 6 Lillehammer (NOR)

19-20 januari   WC 7 och WC 8  Oberhof (TYS)

14-15 februariWC 9 och WC 10 St. Moritz (SUI)

 

Hela världscupen i parabob.

 

Vi önskar Sebastian lycka till med säsongen och kommer att följa honom med stor spänning! 

Skribent: Timoty Dartiguelongue
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info