Hoppa till sidans innehåll

Monobob och Skeleton: Ungdomstävlingar i Königssee

11 NOV 2019 14:23
7-9 november genomfördes OMEGA IBSF Youth Series deltävling 3 och 4 i Königssee. Sverige representerades i skeleton av Lovisa Ewald, Filippa Nordgren och Paulina Ewald Gröndal och i monobob av Theodor Lööv von Hage.
  • Skapad: 11 NOV 2019 14:23

I damernas skeleton deltog totalt 22 damer och 14 herrar från 15 olika nationer. För våra svenska åkare Lovisa, Paulina och Filippa var detta första besöket i Königssees bana. Under vecka genomfördes nio träningsåk inför tävlingarna för att bekanta sig med banan som inehåller flera specialiteter som en "kreisel" (en 360 graders kurva) och tajta s-formationer. 

Deltävling 3 bjöd på flera spännande inslag ur svensk synvinkel. Filippa Nordgren, som under veckan kämpat med att hitta rätt utgång ur kreiseln välte tyvärr och hade därmed tävlat färdigt för dagen. Men fram dit hade hon nionde bästa åktid. För Lovisa Ewald slutade dagen med en 19:e plats efter lite svårigheter i banans mellersta parti. Dagens stora utropstecken stod Paulina Ewald Gröndal för som gled in på en 12:e plats i det första åket som följdes upp av plats 18 i det andra och en slutlig 16:e plats. 

I deltävling 4 som genomfördes på fredagen blev det tyvärr samma resultat för Filippa Nordgren, dvs en vurpa i utgången av kreiseln och därmed inget resultat från någon av tävlingarna. Men återigen visar Filippa att hon är en startraket med åttonde snabbaste starttid och placering nio vid den tredje mellantiden. Tyvärr blev åk två i tävlingen inställt på grund av tekniska problem med tidtagningen vilket betyder att resultatet efter åk ett avgjorde hela tävlingen. Paulina kunde inte riktigt följa upp gårdagens åkning och slutade på en 18:e plats. Lovisa tog en liten revansch med en 14:e plats. I topp var det trippelt Tyskland. Inte så konstigt med tanke på att det är hemmaplan.

Lovisa Ewald sätter fart på kälken i Königssee. 

- Våra tjejer har totalt gjort nio träningsåk i banan. Det är ungefär vad tyskorna gör i veckan. De har fler åk i den här banan än vad våra tjejer har gjort totalt i sina karriärer, sammanfattar lagledare Patrik Gröndal.

 

På pluskontot hamnar efter veckan att tjejerna åkt en nya bana och skaffat sig erfarenhter från den. Paulina visar upp en stabil åkning och lyckas med konststycket att plocka in placeringar från start till mål i varje åk. Filippa visar, trots två flippar i tävlingarna, att hon har en bra start och kan åka jämnt med topp 10 åkarna. Lovisa har tränat hårt på starter och utvecklat dem massor. Nu med topp-5 tider! Med mer träning och tävling i olika banor kommer rutinen och kunskapen att hitta linjerna och "knäcka" klurigheterna. Blir fortsatt spännande att följa dessa åkare! 

I herrarnas monobob deltog Theodor Lööv von Hage från Borlänge Rodelklubb. Totalt 25 åkare fanns på plats. Även för "Theo", som imponerade stort i Lillehammer med en fantastiskt fin niondeplats i deltävling 2, var Königssee en ny bekantskap. Under veckans träningar jobbade Theo tillsammans med tränare Per-Anders von Scheele med att hitta linjerna i banan. I deltävling 3 slutade Theo på en 22:a plats efter lite strul i banans mellanparti. I deltävling 4 blev det tyvärr ingen start på grund av en känning i ena lårets baksida. 

Likt skeletonåkarna så är det för bobpilotens utbildning viktigt att ha erfarnhet från de olika banorna runt om i världen. Ingen bana är den andra lik och även Theo kan inkassera massor av erfarenhetspoäng rätt in på bob-kontot. 

Resultat

Detta betyder att fyra av åtta kvaltävlingar till Ungdoms-OS 2020 är genomförda. Resterande fyra tävlingar genomförs i Nordamerika, troligtvis utan svensk deltagande. Den 8 december presenteras slutgiltig rankinglista vilken utgör grund för kvalificering till ungdoms-OS 2020. Totalt 20 skeletondamer  och 18 monobobherrar erbjuds deltagande i ungdoms-OS. 

Ranking Skeleton dam ungdom

Rankin Monobob herr ungdom 

 

 

Skribent: Niclas Bentzer
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info