Hoppa till sidans innehåll

Internationella tävlingar 2019-2020

22 OKT 2019 15:40
Om några dagar inleds den internationella tävlingssäsongen 2019-2020 på allvar med ungdomstävlingar i skeleton och monobob i Lillehammer. För svensk kälksport väntar en spännande säsong med deltagande på yttersta världsnivå!
  • Uppdaterad: 22 OKT 2019 15:40

Säsongen 2019-2020 ser ut att bli en rekordsäsong sett till antal svenskar och grenar i internationella tävlingssammanhang. Svensk kälksport kommer att representeras av åkare från ungdomsnivå till yttersta elitnivå.

 

I både banrodel, parabob och skeleton finns svenska åkare med i de respektive världscuperna. Svante Kohala åkte majoriteten av VC-tävlingarna redan i fjol i banrodel med en topplacering som 28:a i Oberhof (GER).    Även Tove Kohala provade att kvala in till några tävlingar och var ytterst nära att lyckas i Köngissee. För henes del väntar fler kvaltävlingar till VC samt några juniortävlingar denna säsong. Både Svante och Tove kommer att träna tillsammans med Österrikes landslag under säsongen. Ett samarbete som erjuder våra svensak åkare en stimulernade och utvecklande miljö. 

 

 

Sebastian Westin gör sin tredje säsong i parabobvärldscupen. Förra säsongen innebar såväl första VC-segern som medalj i både VM som EM. En otroligt lyckad säsong där Sebastian fortsatte sin utveckling som bobpilot. Målet för säsongen 2019-2020 att delta i världscupens samtiga deltävlingar och VM i Lillehammer som avslutar säsongen. 

 

Leslie Stratton överst på pallen i NAC i Park City 2018-2019. 

 

I skeleton har Leslie Stratton under förra säsongen kvalat in till årets VC-tävlingar, tack vare sin 30:e placering i den totala rankingen. Så för Leslie väntar en säsong med träning och tävling tillsammans med den yppersta eliten i damskeleton. Tävlingssäsongen startar i Leslies hemmabana Park City (USA) och fortsätter i Lake Placid (USA) innan tävlandet flyttar över till Europa och  Winterberg (GER). 

 

För skeletonåkarna Ludvig Sahlin, Carl Adlers, Joanna Lahovary Olsson och Roberth Klarqvist väntar under säsongen tävlingar i de internationella cuperna Europa Cup och Intercontinental Cup. Det finns även möjlighet att kvala in till mästerskap i form av VM och EM. Säsongen inleds i början av december med tävlingar i Winterberg och Königssee. 

 

2020 är året då den tredje upplagan av Ungdoms-OS ska avgöras. Denna gång i Lausanne och St. Moritz för kälksporterna. Möjlighet att tävla har killar och tjejer födda 2002-2005, förutsatt att man kvalar in via ranking och blir uttagen av SOK.

 

Joel Sundberg i Lillehammer unde SM 2019. 

 

I banrodel har Joel Sundberg, Rasmus Moberg och Paul Schaber-Wallis möjlighet att bli uttagna. Sverige har en plats för killar i singeltävlingen samt ett ekipage i dubbeltävlingen.

 

Även i skeleton finns åkare med möjlighet att kvala in till Ungdoms-OS. Det är Filippa Nordgren, Lovisa Ewald, Paulina Ewald och Mio Olsson Klarqvist. Kvaltävlingarna avgörs i Lillehammer och Königsse under hösten 2019.

 

Theodor Lööv von Hage, som började med monobob 2018, har tränat på ordentligt och lärt sig att bemästra bobben i banan. Även han har möjlighet att kvala in till Ungdoms-OS via kvaltävlingar i Lillehammer och Königssee.

 

 

Läs mer om våra landslag, aktiva och ledare här! 

 

För den kälksportintresserade som inte har möjlighet att ta del av tävlingarna live ute på de olika arenorna runt om i världen kan vi glädjande meddela att världscuper och mästerskap ofta sänds på TV. Via internet går det även att livestreama de flesta tävlingar. 

 

För att samla information om alla tävlingar med svenskt deltagande och vart dessa går att följa uppdateras kontinuerligt kalender som du hittar här!

 

En spännande säsong väntar för svensk kälksport! 

 

Läs mer om internatioella tävlignar i bob och skeleton på IBSF:s hemsida. 

Läs mer om internationella tävlingar i banrodel på FIL:s hemsida.

 

Skribent: Niclas Bentzer
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info