Hoppa till sidans innehåll

Framgångar för rodelåkarna

18 JAN 2017 22:58
Halvvägs in i säsongen har de unga rodelåkarna gjort framsteg sedan förra säsongen. Rodelgänget har tävlat både i Europa och Amerika med flera fina placeringar.
  • Skapad: 18 JAN 2017 22:58

I oktober startade träningen på is för rodellaget. Träning i Norge, Lettland, Tyskland och Österrikes banor besöktes innan tävlingssäsongen började. Första tävlingarna kördes i Kanada och USA. Juniorlaget bestående av Kajsa Söderberg, Tove Kohala, William Jörding och Svante Kohala hade stora framgångar i Calgary -Kanada. Syskonen Tove och Svante från Ljusterö, som är de mest rutinerade av gänget, var de som lyckades bäst. Svante tog med sig en 6e och en 8e plats. Tove, som var bäst av de svenska tjejerna hade en 8e och en 7e plats. William slutade på en 11e plats och en 15e plats. Kajsa från Nämdö välte i första tävlingen men tog en snygg 8e plats i den andra JVC. Sveriges enda senioråkare Rufus Persson försökte samtidigt kvala till WC i Lake Placid, men han missade med några fjuttiga tusendelar en plats till tävlingen. Rodel är en rutinsport och Rufus gjorde en bra insats med de förutsättningar han hade. Enligt tränare Hasse Kohala så beror framgångarna på att åkarna har förberett sig bättre innan säsongen, fått mer rutin och fått nya kälkar.

Mellan jul och nyår var det ingen vila för gänget. Ett läger i Lillehammers olympiska bana som avslutades med Norgecupen. Sverige tog hem segern i 3 av 4 klasser. Svante gick som segrare ur herrklassen som var den tuffaste, där även Rufus Person tog en 3 plats. Tove vann damklassen och Joel Sundberg vann herr juniorklassen.  

Första veckan i januari genomfördes EM för seniorer i samband med en WC i vackra Königssee i södra Tyskland. Sverige deltog med William, Rufus, Svante och Tove.  Svante och Rufus tog chansen att köra in sig bland de 30 bästa i Europa!  Svante slutade på en 27e plats och Rufus på en 29e plats. Tove och William kom inte riktigt ända fram, men fick med sig massor av rutin och erfarenhet från den svåra banan i Königssee. Tove, 15 år, har 5 år kvar till seniorklassen och William som kör sin första säsong för landslaget bör vara nöjda med tävlingen enligt lagledare Lotten Hjelm. De svenska rodelåkarna är unga och har många år att utvecklas och lära av de större landslagen. Det Rufus och Svante lyckades med var över våra förväntningar. Vår plan är att om 2-4 år ska detta gäng vara redo att konkurrera om de bästa platserna i Europa och förhoppningsvis världen.

Gänget är nu ute och kör vidare på JVC och WC-tävlingarna. Om några veckor kommer VM och JVM att genomföras och vi hoppas att vårt gäng kommer att lyckas kvala in.

Vi önskar rodelungdomarna lycka till och ser fram emot nya framgångar!

Skribent: Josefin Sjöström
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info