Hoppa till sidans innehåll

Förtjänstecken i guld

21 SEP 2018 14:05
Under årsmötet den 15 september delades förbundets nyinstiftade förtjänsttecken ut för första gången. Fem personer med stor betydelse för svensk kälksport tilldelades den högsta utmärkelsen, förtjänsttecken i guld.
  • Skapad: 21 SEP 2018 14:05

Syftet med förtjänsttecken är att uppmärksamma förtjänstfulla ideella ledarinsatser inom svensk kälksport samt att uppmuntra till fortsatt ledarskap.

Förtjänsttecken i guld är den högsta utmärkelsen och den delas ut till särskilt förtjänta ledare som under många år, minst 20, genomfört insatser av bestående värde för svensk kälksport. Beslutande organ är en enhällig förbundsstyrelse.

 

Följande personer tilldelades förtjänsttecken i guld:

 

Carl-Erik Eriksson

Carl-Erik, eller ”Jätten” som han kallas, har under mer än två decennier varit en framstående bobåkare. Han har deltagit på de olympiska spelen, 1964, 1968, 1972, 1976, 1980, 1984, och blev världens första aktive någonsin att delta på sex raka OS. Med den bedriften tillhör han fortfarande en liten och unika skara.

1976 var Carl-Erik fanbärare för den svenska truppen. Hans bästa olympiska placering är en sjätteplats från OS 1972.

Trots att det nu var länge sedan han avslutade sin aktiva karriär ger Carl-Eriks idrottsliga bedrifter fortfarande eko i dagens kälksportsverige och internationellt. Carl-Erik har också varit landslagstränare för bob och suttit i förbundsstyrelsen. Han var bland annat med och hjälpte igång svensk skeleton i början av 2010-talet.

 

Ingvar Lindqvist

Lidingö Rodel Clubs ständige ordförande under imponerande 32 år! 80-år ung bestämde sig Ingvar för att släppa fram yngre förmågor på ordförandeposten men finns allt jämt med i styrelsen. Ingvars insatser för svenska kälksport har varit betydande. Inte minst arbetet med rodelbanan på Lidingö.

Förutom engagemanget i föreningen har Ingvar också varit landslagstränare inom svensk bob.

Den idrottsliga karriären håller Ingvar alltjämt igång med flertalet grenar inom friidrotten där han ständigt utgör ett hot för sina konkurrenter i både löp- och kastgrenar.   

 

Bibi Walden

Det började med Saltsjöbadens Rodelklubb, gick vidare till Nämdö Rodelklubb och nu har Bibi landat i Skärgårdens Rodel- och Kälkklubb. Hennes engagemang för svensk kälksport i allmänhet och banrodel i synnerhet har pågått över 50 år.

Hon har ständigt funnits med såväl i förening som runt landslag och i förbundet som både ledamot och senast i valberedningen. Ingen uppgift har varit för stor eller för liten och har alltid genomförts med sikte på att skapa bästa möjliga miljö får åkarna. Oavsett om det har handlat om att servera korv i föreningens café eller driva frågor i det internationella förbundet.

Bibi har under sina år byggt upp ett stort nätverk, inte minst internationellt. Hon har varit med och drivit igenom stora reformer i det internationella förbundet, exempelvis stödet till samarbeten mellan stora och små förbund.

 

Bo Näsström

Få personer har nog satt en plats på kartan som Bosse gjort med Hammarstrand. Säger du ”rodel” svarar andra ”Hammarstrand” och säger du ”Hammarstrand” svarar andra ”rodel”. Hammarstrands Rodelklubb har genom åren genomfört ett antal stora internationella och nationella tävlingar i kälksport. Bosse har alltid funnits med. Som banarbetare, tävlingsledare, tränare och inte minst som föreningens ordförande från 1982.

Förutom engagemanget i föreningen har Bosse också suttit med i förbundsstyrelsen under många år fram till 2013.

Internationellt är Bosse en välbekant person i rodelsammanhang. Mellan 1976 och 1989 fanns han med som tränare i banrodel, bland annat under OS i Sarajevo 1984.

 

Björn Bergström

Det började med ett telefonsamtal från Bibi Walden till kontoret på ekonomifirman där Björn var chef. ”Finns det någon som är intresserad av idrott hos er, frågade Bibi”. ”Ja vår chef Björn, svarade rösten på andra sidan”.

Björn började sitt engagemang i styrelsen på 1990-talet och har sedan 2003 varit förbundets ordförande. Som ekonom i det civila yrket har Björn inte minst bidragit på detta plan. Ett förbund som hade 50-spänn i kassan när han började har nu en stabil ekonomi och god likviditet, trots sin litenhet. Så när han nu lämnar över klubban är förutsättningarna helt andra än när han själv tog över den.

 

Svenska Kälksportförbundet vill rikta sina varmaste tack till Carl-Erik, Ingvar, Bibi, Bosse (saknas på bilden) och Björn för era ovärderliga insatser för svensk kälksport genom åren!

Skribent: Niclas Bentzer
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info