Hoppa till sidans innehåll

Ett steg närmare öppning av Hammarstrands kälksportsanläggning

12 OKT 2020 16:37
Den unika kälkanläggningen i Hammarstrand har legat i dvala sedan början av 2000-talet men nu är det hög tid att skaka liv i den.
  • Skapad: 12 OKT 2020 16:37

Den 2-4 oktober var den officiella starten för projektet för att kunna köra banrodel, bob och skeleton från Start 600 meter redan säsongen 2020/2021. Då arrangerade vi en arbetshelg i banan där medlemsföreningar från hela Sverige deltog.

- Tanken är att vi ska kunna köra grenarna alpinrodel, banrodel, bob, skeleton och sledcross i anläggningen Hammarstrands rodelbana. Idag kan vi köra alpinrodel och sledcross här men för att kunna köra banrodel, bob och skeleton krävs det att vi får igång den gamla konstbanan, säger Anders Söderberg som är projektledare.

Målet är inte i första hand att Hammarstrands rodelbana återigen ska bli en tävlingsbana i internationell standard.

- Det här projektet går ut på att få igång en bana i Sverige där vi kan köra alla grenar och vi riktar oss i första hand till bredden istället för till eliten. För att bli en bra åkare måste du nöta en massa åk och det kan vi göra i den här anläggningen. Dessutom om du kan bemästra Hammarstrands rodelbana så kan du bemästra alla banor, menar Anders. 

Hammarstrands rodelbana är Sveriges enda konstbana och där har det arrangerats mängder av stora mästerskap i banrodel som VM, EM, Världscup, Juniormästerskap och SM. Det har även körts en hel del bob i den men det här är första gången vi satsar på att få in skeleton.

- Vi satsade hårt på att få in nya ungdomar till skeleton för en satsning mot ungdoms-OS. När vi nu byggt upp en bra grund kom Covid-19 emellan. Nu är det minst sagt besvärligt att åka till vår vanliga träningsbana som ligger i Lillehammer, Norge. För att vi inte ska tappa ungdomarna så behöver de en bana som de kan träna och tävla i. Och det finns det i Hammarstrand, säger Roberth Klarqvist som är skeletonlandslagets Team Manager.

Sagt och gjort. Kälksportförbundet tog tag i frågan för att se om banan gick att få igång igen. Vid en första besiktning visar det sig att banan som ursprungligen byggdes i början av 60-talet är förvånansvärt fräsch.

- Banans kurvor och en del av rakorna är byggda av trä och det är väldigt lite virke som måste bytas. Hammarstrands rodelklubbs ordförande Bosse Näsström har gjort ett hästjobb genom åren för att hålla banan i skick. Men det betyder inte att det inte finns saker att göra. Vi behöver räta upp lite och lappa här och där. Belysningen behöver fixas till och vattentillgången måste säkras. Vi behöver även få hit kompressor och snökanoner för att kunna tillverka konstsnö så att banan klarar av våren bättre. Sedan har vi den ”lilla” detaljen att lösa med personal för att bygga upp banan och grovunderhåll under säsongen. Men det känns som att vi ska kunna lösa det, säger Anders.

Under arbetshelgen var det drygt 10 personer på plats för att röja, snickra och inspektera vad som behöver fixas på banan. Representanter från kälksportförbundet, Hammarstrands rodelklubb, Borlänge Rodelklubb, Vitsippsdalens skeletonklubb och Skellefteå rodel fanns på plats. Just Skellefteå rodel är en förening med alpinrodel som huvudgren. Eftersom alpinrodel körs på trampad snö är de inte i behov av en konstbana, men ställer ändå upp och hjälper till.

- Det är klart att vi ställer upp och hjälper till så mycket vi kan för kälksportens bästa. Men det är klart att även vi har nytta av ett kälksportcentrum där alla grenarna kan samlas. Det här är en fantastisk anläggning där vi även kan tävla i alpinrodel och vi har redan bestämt oss för att delta i ett läger här bland annat med skeletonlandslaget, säger Enar Nordvik som är ordförande i Skellefteå Rodel.

Det första steget är taget och nu jobbar vi hårt för att vi ska kunna öppna Hammarstrands rodelbana för åkning säsongen 2020/2021.

Skribent: Niclas Bentzer
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info