Hoppa till sidans innehåll

Banrodel: Svante Kohala rapporterar från Innsbruck

20 AUG 2020 15:11
Banrodellandslagets Svante Kohala befinner sig sedan ett par veckor tillbaka i Innsbruck där han tränar för fullt inför kommande säsong tillsammans med det Österrikiska landslaget.
  • Uppdaterad: 20 AUG 2020 15:11

Säsongen 2018-2019 initierades ett samarbete mellan Svenska Kälksportförbundet och Österrikes Rodelförbund. Det hela började med att svenska senioråkare fick extra coachstöd i banan under träning och tävling av de Österrikiska tränarna. Men samarbetet har fungerat så pass bra att när det nu går in på sin tredje säsong har senioråkarna integrerats i den österrikiska truppen och tränar i princip året runt tillsammans med dem. Även junioråkarna omfattas nu av samarbetet och får extra coachstöd i banan samt möjligheter till gemensam träning periodvis.

En av åkarna som varit med hela vägen är Svante Kohala från Skärgårdens Rodel- och Kälkklubb.

- Vanligtvis kombinerar jag jobb med träning under somrarna hemma på Ljusterö. Men i år sa jag upp mig redan vid midsommar och har sedan dess spenderat det mesta av min tid i Österrike för att satsa fullt ut på idrotten. Jag bor i en lägenhet i Innsbruck tillsammans med tre andra Österrikiska landslagsåkare, säger Svante Kohala.

Österrike är ett av världens mest framgångsrika rodellandslag med bland andra regerande olympiske mästaren i herrarnas singel David Gleirscher i truppen. Lägg där till silver- och bronsmedaljörerna Jonas Müller och Wolfgang Kindl från senaste VM i Sochi så förstår man att kvalitén på träningsmiljön är mycket hög.

- Det är inspirerande att få träna med några av de bästa rodelåkarna i världen. Vi har en enorm uppbackning från flera tränare och ledare med specialistkompetens på sina respektive områden som hjälper oss aktiva ner på minsta detaljnivå. Kunskaperna bygger mycket på egen forskning och utveckling. Min teknik i åkning och starter har utvecklats väldigt mycket, säger Svante Kohala.

Vanligtvis är det träning två pass om dagen. Just nu med mycket fokus på styrka, koordination, rörlighet och startträning på platt is. På helgerna är det mer ledig tid och då brukar Svante passa på att vandra och utforska bergen runt Innsbruck. Förra veckan var det säsongs kick-off för åkare och tränare. Olika vattensportaktiviteter varvades med riktig höghöjdsträning i form av bergsklättring.

- Jag fick reda på att vi skulle klättra kvällen innan och jag har respekt för höjder så det var ganska hög anspänning inför och under aktiviteten. Jag klarade det men det är inget jag längtar tillbaka till eller kommer att göra om frivilligt, säger Svante Kohala och skrattar.

Tidigare under sommaren hade dock Svante tillsammans med ett par kompisar gjort en fjällvistelse i svenska fjällen och bland annat bestigit Kebnekaise, så viss bergsvana fanns där.

Härnäst väntar fortsatt träning i Österrike innan färd till Sverige för träning på hemmaplan. Bland annat en lägervecka med SOK i mitten av september på klassisk idrottsmark i Vålådalen, Jämtland. En plats dit svenska landslag och toppatleter sökt sig sedan Sixten Jernbergs dagar. Bland annat har Gunder Hägg en egen myr uppkallade efter sig i form av Gunders Mosse där han slipade på formen. I mer moderna tid har exempelvis skidlandslagets Ebba Andersson och orienteringsstjärnan Tove Alexandersson valt att ha Vålådalen som bas för att inkassera träningstimmar i vacker fjällmiljö. SOK:s projekt ”Olympisk Offensiv 2026” leds av Wolfgang Pichler och syftet är att redan nu identifiera och hjälpa atleter mot medaljer vid OS i Milano/Cortina 2026. Kallade till lägret är förutom Svante Kohala ytterligare fyra kälksportare i from av Tove Kohala (banrodel), Filippa Nordmark (Skeleton), Paulina Ewald Gröndal (skeleton) och Lovisa Ewald (skeleton).

Efter ett par veckor i Sverige under september är planen för Svante att återvända till Österrike och då kommer träningen att övergå mer och mer till åkträning på is. Årets världscuppremiär är planerad till 25-29 november i Svantes ”nya hemmabana” i Innsbruck/Igls. Andra höjdpunkter under säsongen är VM i Whistler och världscuptävlingen i den helt nybyggda banan i Yanqing (Kina) som kommer att användas i kommande OS 2022 i Beijing.

- Med tanke på läget med Covid-19 är så såklart upplägget av tävlingssäsongen fortsatt osäkert och vi får helt enkelt avvakta och se. Men som idrottare fokuserar jag på det jag kan påverka och förbereder mig allt jag kan för säsongen, avslutar Svante Kohala.   

Vi tackar Svante för pratstunden och önskar ett stort lycka till med den stundande säsongen!

Skribent: Niclas Bentzer
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info