Hoppa till sidans innehåll

Banrodel: Svante Kohala i USA och Kanada på träningsläger

31 OKT 2018 10:31
Svante Kohala fortsätter förberedelserna inför sin första hela säsong i seniorvärdscupen med träning i Nordamerika. Vi har gjort en intervju med Svante som berättar om seniorsatsningen och om hans förberedelser inför världscupen.
  • Uppdaterad: 31 OKT 2018 10:31

Efter ett par dagars träning i Tyska Oberhof har resan nu gått vidare för Svante till USA och Lake Placid där världscuptävling fyra avgörs 14-16 december. Han har inte tidigare besökt denna snabba och tekniskt krävande 1355 meter långa bana som innehåller hela 19 kurvor. En ny utmaning alltså. 

På plats i Lake Placid finns Bengt Walden och självklart förbundskapten Hasse Kohala. Bengt Walden är fördetta svensk olympier som nu tränar det amerikanska rodellandslaget.

⏤ Bengt som känner till denna bana utantill hjälper mig med min åkning.  Jag hämtar många lärdomar och hans erfarenhet i banan är ovärderlig för mig. Jag lär mig läsa av banan bättre med Bengts råd, säger Svante Kohala.

Hasse känner till Lake Placid väl och har tävlat där många gånger under sin aktiva karriär. Den bana som står där idag är dock inte den samma som Hasse åkte i då. Bengts kunskaper har således varit till stor nytta även för Hasse.

⏤ Detta tar jag med mig för framtiden och våra junioråkare som om några år har möjlighet att tävla här, säger Hasse.

Även kälkbyggaren Duncan Kennedy, som levererar material till Svenska landslaget, bor i Lake Placid. Hasse och Svante passade självklart på att besöka Duncan för att diskutera materialet och finjustera kälken ytterligare. 

Materialet är viktigt i banrodel och där jobbas det på olika håll för utveckling. Duncan är en internationellt erkänd expert på kälkar och levererar till flera åkare i andra nationer. Vid senaste OS i Sydkorea åktes det på ett flertal kälkar skapade av Duncan. Han har själv olympiska meriter då han bland annat deltog i Albertville 1992. I samma OS tog Hasse och Carl-Johan Lindqvist en fantastisk 6:e plats i dubbel för Sverige.

⏤  Jag försöker lära mig så mycket jag bara kan av Hasse, Bengt och Duncan nu när vi är samlade på samma plats. Träningsåken i banan känns bra och jag har väldigt kul. Nästa gång jag är i Lake Placid ska jag tävla och då ska jag vara i toppform. Jag kommer göra allt för att få till en så bra tävling som möjligt och mitt mål är att jag ska känna mig nöjd med min prestation, säger Svante Kohala.

Efter dagarna i Lake Placid fortsätter resan västerut till Calgary i Kanada där det väntar ytterligare träningsdagar i deras världscupbana. Innan Svante får komma hem till Ljusterö ett par dagar så ska träningslägret avslutas i Europa tillsammans med det Österrikiska rodellandslaget.

Tävlingssäsongen inleds 24-25 november i Innsbruck, Österrike. 

Hela tävlingssäsongen hittar du här!

Skribent: Timoty Dartiguelongue
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info