Hoppa till sidans innehåll

Banrodel: Förbundskapten Hasse Kohala inför säsongen 2018-2019

23 OKT 2018 12:13
Svensk banrodel står inför en spännande säsong 2018-2019. På juniorsidan har flera åkare tagit steget upp från klubb- till landslagsverksamheten. På seniorsidan har ett samarbete inletts med det Österrikiska landslaget.
  • Skapad: 23 OKT 2018 12:13

⏤  Det är mycket på gång inom svensk banrodel och jag är otroligt förväntansfull inför säsongen, säger förbundskapten Hasse Kohala. 

 

Banrodellandslaget består av följande åkare kommande säsong:

 

Paul Schaber-Wallis (Skärgårdens Rodel- och Kälkklubb.)

Rasmus Moberg (Skärgårdens Rodel- och Kälkklubb.)

Joel Sundberg (Skärgårdens Rodel- och Kälkklubb.)

Tove Kohala (Skärgårdens Rodel- och Kälkklubb.)

Kajsa Hjelm-Söderberg (Skärgårdens Rodel- och Kälkklubb.)

Svante Kohala (Skärgårdens Rodel- och Kälkklubb.)

 

 

Beskriv ”magkänslan” ur ett coachperspektiv inför kommande säsong med 5 ord.

 

⏤   Otroligt, Spännande, Slitsamt, Tillfredställande, Förväntansfull, svarar Hasse Kohala. 

 

Is-säsongen för banrodellandslagets senior Svante Kohala inleddes i oktober då träningen tillsammans med Österrike drog igång. Samarbetet innebär att Svante kommer att ingå i den österrikiska träningsgruppen och därmed få tillgång till utökat coachstöd på träning och tävling samt en del hjälp med utrustning. Men han tävlar så klart fortsatt under svensk flagg. 

 

Även förbundskaptenen Hasse kommer att följa Svante och Österrike delar av säsongen vilket innebär en möjlighet till fortbildning och ökad kompetens i den svenska tränarstaben. På så sätt kommer hela den svenska banrodelverksamheten att gynnas av samarbetet. Österrike får idag anses vara en av världens mest framgångsrika rodelnationer med både regerande världsmästare och olympiska mästare.  

 

Hela det svenska landslaget har hunnit med träningsläger på is i både Lillehammer och Sigulda under säsongsupptakten. För juniorerna varvas träningen i banorna med fys- och startträning på hemmaplan tills tävlingarna börjar i december. För Svante väntar ytterligare isträning nere i Europa innan han flyger över till Nordamerika för att inleda tävlingssäsongen med att delta på världscupen i Lake Placid och Calgary. 

 

Tove Kohala, som förra säsongen nominerades till en plats i OS av internationella rodelförbundet (FIL), råkade under sommaren ut för en olyckshändelse och är ännu inte åter i full träning. 

 

⏤   Tove har opererat sitt knä under hösten och jobbar för fullt med rehabträningen under ledning av landslagets fystränare Helena Westerberg. Vi följer utvecklingen som är positiv men har ännu inte beslutat när Tove kommer att vara åter i banan, säger Hasse Kohala. 

 

När säsongens mål kommer på tal menar Hasse att placeringar inte är något som laget fokuserar på. Men att några av junioråkarna kvalificerar sig till ungdoms-OS 2020 vore kul. 

 

⏤   Det viktigaste är att långsiktigt utveckla våra aktiva och att skapa förutsättningar som ger dem möjlighet att vara nöjda med sina prestationer. 

 

Materialet är viktigt i banrodel och där jobbas det på olika håll för utveckling. Bland annat har Hasse själv erhållit ett stipendium för att förkovra sig i kälkarnas uppbyggnad och inställningar. 

 

⏤  Vi har även ett spännande samarbete med Chalmers där flera studenter tittar på kälkens egenskaper kopplat till exempelvis friktion, berättar Hasse.

 

Än så länge har inte projektet mynnat ut i några faktiska förändringar av materialet till denna säsong, men förhoppningsvis till de kommande.  

 

Den svenska landslagsledningen under säsongen kommer att bestå av följande personer:

 

Team Manager: Ann Kohala 

Förbundskapten: Hasse Kohala 

Tränare: Anders Söderberg

Fystränare: Helena Westerberg 

Lagledare: Lotten Hjelm, Urban Söderberg, Stefan Berglund. 

 

 

Vi ser fram emot en spännande rodelsäsong 2018-2019!

 

Skribent: Jean-Lennart Dartiguelongue
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info