Hoppa till sidans innehåll

Alpinrodel: Vi går mot ett rekord SM!

30 JAN 2019 09:26
Svenska Mästerskapen i alpinrodel avgörs söndagen den 3 februari i Sundsvalls Slalombacke Södra Berget. Under SM-veckan ska 98 medaljer delas ut i 24 idrotter. För alpinrodel blir det rekord med nästa 50 anmälda deltagare!
  • Uppdaterad: 30 JAN 2019 09:26

Den unga sporten alpinrdoel såg dagens ljus vid SM-veckan i Umeå 2014. Då deltog 27 åkare varav majoriteten represenerade arrangörsföreningen Umeå Rodelklubb. Resten av åkarna kom från Saltsjöbadens Rodelklubb i Stockholm. Sen starten har alpinrodel växt, både sett till antal utövare och antal representerade föreningar. 

- Alpinrodel är en sport med otroligt stor potential att växa. Den är enkel att börja med, kräver lite utrustning som är förhållandevis billig, går att bedriva i hela landet och är otroligt rolig oavsett om du åker för att träna och tävla eller för att få rekreation och motion, säger Niclas Bentzer på Svenska Kälksportförbundet. 

Till SM-tävlingarna i Sundsvall är i dagsläget hela 48 åkare anmälda från åtta olika föreningar runt om i landet! 

 

Fakta om anmälningsläget SM alpinrodel:

- 17 damer och 31 herrar är anmälda

- Åkare från Skellefteå Rodelsällskap, Umeå Rodelklubb, Borlänge Rodelklubb, Uppsala Kälke IF, Persåsens Skid- och Kälkklubb, Skärgårdens Rodel- och Kälkklubb, Lidingö Rodel Club och Saltsjöbadens Rodelklubb är anmälda. 

- Äldsta deltagare är 69 år och yngsta fyller 15 i maj 2019. 

Preliminär startlista SM Alpinrodel 2019

 

Håll koll på...

...Tove Olofsson (Umeå Rodelklubb). Drottningen av alpinrodel står åter på startlinjen för att försvara guldet från SM i Skellefteå. Tove har vunnit samtliga guld i damklassen sedan SM i alpinrodel började köras 2014. I Piteå 2016 slog hon dessutom samtliga herrar!

...Anders Fladvad (Saltsjöbadens Rodelklubb). Regerande herrmästaren från SM i Skellefteå 2018 och Piteå 2016. Med sin rutin och lugna stil har han förmågan att hitta snabbaste vägen från start till mål.

...Maria Renström (Skellefteå Rodelsällskap). ”Silver-Mia” debuterade i alpinrodelsammanhang under SM i Skellefteå 2018. Där visade hon direkt att rutinen från den alpina karriären skulle göra henne till ett hot mot sina motståndare om pallplaceringarna!

...Gustav Hjelm-Söderberg (Skärgårdens Rodel- och Kälkklubb). Visade upp en enastående bra åkning under fjolårets SM i Skellefteå och slutade på en överraskande fjärdeplats. Har under säsongen tävlat frekvent och kommer väl förberedd till SM för att utmana om pallplatserna.

...Carina Solhag (Borlänge Rodelklubb). Otaliga meriter inom kälksporten som naturrodelåkare. Tog silver på SM i naturrodel i Piteå 2016. Har även en framgångsrik karriär som styrkelyftare!

...Michael Törnquist (Lidingö Rodelklubb). I grund och botten naturrodelåkare som föredrar is under medarna men har visat sig duglig även på snö. ”Micke” har representerat det svenska landslaget i naturrodel under flera decennier och besitter enorm rutin gällande kälkåkning i höga hastigheter. Tog hem bronset i Skellefteå 2018.

 

Får vi se någon hemmaåkare i tävlingen? 

Fler deltagare kan det bli då anmälan stänger först på lördag efter genomförd träning.

- Alpinrodel är verkligen en sport för alla och vi välkomnar även nybörjare på SM-tävlingarna så länge man har deltigit på lördagens träning och uppvisar tillräckliga kunskaper. Vi skulle gärna se någon hemmaåkare från Sundsvall i startfältet, säger Niclas Bentzer.  

Under torsdag, fredag och lördag kommer Svenska Kälksportförbundet att finnas på plats i Sundsvalls Slalombacke mellan 10.00 och 13.00 för att erbjuda nyfikna chansen att testa alpinrodel. 

För den som ännu inte är anmäld går det bra att göra här!

 

Nationell Cup

Säsongen 2018-2019 genomförs för första gången en nationell cup i alpinrodel som består av totalt sex deltävlingar. SM tävlingen i Sundsvall ingår i totalcupen och utgör den fjärde deltävlingen.

- Alpinrodel är alldeles för kul för att enbart tävla en gång om året utan det måste erbjudas möjlighet kontinuerligt under säsongen. Intresset har varit stort både från nybörjare och rutinerade åkare. Inom några år ser vi att det finns lokala serier i alpinrodel överhela landet och förhoppningsvis även internationella tävlingar, säger Niclas Bentzer. 

Mer om Alpinrodel Cup.

 

Program 

Lördag 2 februari

Plats: Sundsvalls Slalombacke, Södra Berget

13.00 Öppen workshop i "Kälkmeck"

16.00 - 18.00 Officiell träning. Under träningen finns möjlighet att delta i clinic med Anders Faldvad om hur man kan utvecklas som alpinrodelåkare. 

Träningen är obligatoriskt för alla åkare som tidigare inte deltagit på officiell tävling i Alpinrodel.

18.00 Grillning och samkväm direkt efter avslutad träning för åkare och funktionärer! Korv, hamburgare och dryck till finns till självkostnadspris.

 

Söndag 3 februari

Plats: Sundsvalls Slalombacke, Södra Berget

9.00 -9.15 Registrering och uthämtning av nummerväst

9.15 - 10.45 Officiell träning i tävlingsbanan

11.45 Tävling åk 1

13.15 Tävling åk 2

Prisutdelning direkt efter avslutad tävling. Crika 14.00.

 

Mer om SM-veckan

På www.smveckan.se hittar du info om idrotterna, program och nyheter. Här finns det fullständiga programmet

SVT kommer sända över 60 timmar från SM-veckan. På  plats kommer SVT ha ca 75 personer. Så här sänder SVT från SM-veckan

Resultat, senaste nytt och deltagar- och startlistor hittar du på idrotternas gemensamma resultatportal

Du följer såklart SM-veckan i sociala medier: @smveckan (Instagram och Twitter), #smveckan och Facebook.

 

Ladda hem SM-veckans app

I appen hittar du programmet till idrottstävlingarna samt till Folkfesten, info om idrotterna samt karta. Du får också de senaste uppdateringarna från smveckan.se. Du hittar appen i Google play och App store.

Inte bara idrottstävlingar:
Utöver idrottstävlingar bjuder Sundsvall in till en härlig folkfest med artister och en massa kringevenemang. Det kommer även erbjudas prova på och seminarier. Läs mer om alla kringevenemang här 

 

Skribent: Niclas Bentzer
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info