Hoppa till sidans innehåll

Alpinrodel: Tävling på hjul i Skellefteå

14 OKT 2020 14:23
Lördagen den 10 oktober genomfördes en hjulrodeltävling med Skellefteå Rodelsällskap som arrangör. En damklass och en herrklass där alla tävlade mot alla oavsett ålder. Minst differens mellan två åk segrade och 11 deltagare kom till start.
  • Skapad: 14 OKT 2020 14:23

Kälkåkning är allt för kul att endast syssla med vintertid. Därför undersöker nu föreningar och förbund möjligheter att åka kälke även under barmarkssäsongen med hjul istället för medar.

Den 10 oktober genomfördes en differenstävling i Skellefteå med Skellefteå Rodelsällskap som arrangör.  Tävlingsformatet går ut på att varje åkare genomför två åk och den med lägst tidsdifferens mellan sina två åk vinner. Man kan alltså åka hur fort eller sakta man vill, bara man åker ungefär lika snabbt båda gångerna. Tävlingsformatet innebär att alla kan tävla mot alla, oavsett ålder eller kön. I denna tävling fanns dock två klasser: dam/flick och herr/pojk. 

Själva banan bestod av en asfaltsväg med lagom lutning och för stunden helt utan biltrafik. Med hjälp av koner ordnades en slalombana genom vilken åkarna skulle manövrera kälken på rätt sida. Uråkning eller kontkontakt innebar 1 sekunds tillägg på differenstiden. Detta kontrollerades av portvakter utmed banan. 

Totalt 11 åkare kom till start. Maxgränsedn hade satts till 20 på grund av rådande coronaläge samt att tävlingsformen var lämplig att testa med en liten skara åkare. Solen sken hela dagen i kapp med deltagare och funktionärer. Stämningen var god och suget efter kälkåkning uppenbart stort hos närvarande åkare. 

Vinnare i Dam/Flick-klassen blev Signe Nordvik med 0,66 sekunders differens. Tvåa blev Luna Wiklund på 1,36 sekunders differens och trea Linnea Nilsson-Waara med 2,13 sekunders differens. 

I Herr/Pojk-klassen segrade Rickard Svedberg med den smått otroliga differensen på 0,04 sekunder. Alltså 4 hundradelar av en sekund. Imponerande! Andraplatsen kneps av Anton Magnusson med en differens på 0,21 sekunder och trea blev startfältets yngsta åkare Gusten Svedberg på 0,66 sekunder i differens. 

Resultatlista Hjulrodeltävling Skellefteå 

Hjulrodel är definitivt här för att stanna! 

Skribent: Niclas Bentzer
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info