Hoppa till sidans innehåll

Alpinrodel: Regerande mästaren Tove Olofsson om kommande SM

19 MAR 2018 17:30
En av Alpinrodelåkarna att hålla ögonen på under SM-tävlingen den 25 mars är regerande mästaren Tove Olofsson som här delar med sig av sina tankar inför kommande SM.
  • Skapad: 19 MAR 2018 17:30

Ålder: 29 år.

Familj: Sambo och hund.

Började alpinrodel: 2013-2014

Vad har du för Rodelbakgrund?

– Jag har tränat alpinrodel i 4 år och har tävlat i tre SM. Jag är regerande svensk mästare. Jag är själv aktiv åkare i Umeå rodelklubb, samt nytillträdd ordförande i föreningen. Jag arbete också med att sprida sporten och instruera nybörjare.


Hur grundades Alpinrodel?

– Alpinrodeln grundades 2012 genom att Christopher Fladvad från Umeå, i samarbete med Svenska Bob och Rodelförbundet, var intresserade av att tillgängliggöra rodelsporten. Christophers pappa har tävlat i naturrodel som ung och därav har Christopher en relation till rodeln som sport. Att åka banrodel och naturrodel kräver specifika banor med mycket förarbete eftersom kurvorna är doserade och isade. I samarbete med Svenska Bob och Rodelförbundet började man då experimentera med att åka på snö i pistad backe. Umeå rodelklubb arrangerade den första Alpinrodeltävlingen, som vi känner den idag, under SM-veckan i Umeå 2014.

 

 

Hur skulle du beskriva Alpinrodel?

– Alpinrodel är en sport då du använder en specifik rodelkälke för att ta dig igenom portar i en pistad slalombacke. När vi tävlar i alpinrodel åker vi två åk, precis som i storslalom. Alpinrodel handlar det om att lära sig att styra kälken mellan portarna så fort som möjligt. Den som har den totalt snabbaste tiden i två åk vinner. 

 

Kan du berätta hur din uppladdning inför SM-veckan har sett ut?

– Min uppladdning har bestått av en del träningar i Umeås backe Bräntberget och även under en helg i större backe i Bygdsiljum. I övrigt har jag försökt hålla igång formen med regelbunden kondition- och styrketräning. Vi kommer att träna i Skellefteå dagen innan tävling och även på förmiddagen innan tävling. Dessa träningar är viktiga för att slipa på formen!

 

Hur återhämtar du dig efter en tävling?

– Min bästa återhämtning blir att umgås med familj och vänner. Gärna i sommarstugan eller i fjällen. Alternativt att spendera hela helgen framför Vinterstudion! 

 

Du är regerande svensk mästare 2016 och eftersom SM inte arrangerades 2017 så är du fortfarande regerande svensk mästare. Du fick bästa tiden i damklassen men du slog även herrarnas bästa tid, en makalös prestation! Hur går dina tankar inför årets SM-Vecka?

– Det var otroligt kul med SM i Piteå 2016 då jag fick vinna över hela startfältet, och jag gillade verkligen inramningen av den tävlingen. Det var mycket folk på plats och stämningen var verkligen på topp! Jag tror att denna SM-vecka har potential att bli minst lika lyckad. Jag menar längdskidåkningen avgörs bara ett stenkast från oss och vi vet ju vilken publik Charlotte Kalla och gänget drar. Detta kommer att gynna vår tävling tror jag. Fler får upp ögonen för rodeln och fler kommer troligen att heja fram oss åkare. Mina tankar kring årets SM-vecka är därför positiva och jag ser fram emot tävlingen som sådan, men minst lika peppad är jag på att få träffa alla åkare och engagerade funktionärer under helgen!

 

Hur ser du på möjligheten att repetera samma prestation i år?

– Möjligheten finns alltid men det blir svårare och svårare varje år. Konkurrensen blir hårdare och i Piteå hade jag dagen och marginalerna på min sida. Jag siktar på att åka mina bästa åk för säsongen just denna tävling, så får vi se hur långt jag kommer på det. Såklart hoppas jag på seger!

Hur gick dina tankar efter målgången när du fick reda på ditt tävlingsresultat, att tiden du fick blev den bästa tiden för både damerna och herrarna?

– Jag blev förvånad men väldigt glad! Det var något extra. Eftersom vi är en relativt liten sport än så länge var det också kul att detta genererade mer uppmärksamhet. Vi fick bland annat synas i SVTs Vinterstudion!

 

Hur ser ditt idrottsår 2018 ut än så länge och vilka är dina mål med rodel under 2018?

– Än så länge har jag åkt ganska mycket rodel denna vinter. Jag har även instruerat väldigt många barn och vuxna som har visat intresse för sporten. Ett mål för mig är att fler får prova på denna sport. Mitt personligt största mål med 2018 är SM. Under halvåret med sommar och höst önskar jag träna vidare för att bli en bättre rodelåkare. Jag kommer att fokusera mer på min styrka för att klara av högre fart med kontroll på rodelkälken.

 

 

Avslutningsvis: Har du hunnit studerad SM-banan i Vitbergsbacken?

– Jag har åkt två åk i Vitberget. Jag vet ungefär hur backen lutar och jag vet hur terrängen ser ut. Detaljerna får jag studera på vår träning under förmiddagen 25 mars. 

 

Tack Tove Olofsson för att jag fick prata med dig och stort lycka till under SM-Veckan i Skellefteå!

 

För att hålla sig uppdaterad under SM-veckan surfa in på http://www.smveckan.se/ 

Skribent: Timoty Dartiguelongue
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info