Hoppa till sidans innehåll

Alpinrodel: Mästarparet från Umeå högst upp på pallen i SM

05 FEB 2019 22:39
När den fjärde deltävlingen i Alpinrodel Cup, tillika det Svenska Mästerskapet i alpinrodel, avgjordes i Sundsvalls Slalombacke klev Christopher Fladvad och Tove Olofsson högst upp på pallen.
  • Uppdaterad: 05 FEB 2019 22:39

Svenska Mästerskapen i alpinarodel är en del av SM-veckan som firade 10-årsjubileum när den genomfördes för fjärde gången i staden där allt började 2009. 

Tävlingarna i alpinrodel avgjordes i Sundsvalls Slalombacke och hade lockat rekordmånga deltagare. 18 damer och 38 herrar stod på startlinjen. Totalt åtta olika föreningar fanns representerade. Alpinrodel är en sport som växer! 

Vädret bjöd både åkare och funktionärer på tufft motstånd. Ett rikligt snöande gjorde banan mjuk och därmed risk för att snabbt bli sönderkörd av kälkarnas stålmedar. Men en heroisk insats av ett gäng vilt skottande funktionärer gjorde att den lösa nysnön kunde förpassas bort från tävlingsbanan och ett fint underlag inbjöd till en jämn tävling. 

På herrsidan tog Michael Törnquist, Lidingö Rodel Club, ledningen efter det första åket med Chrsitopher Fladvad, Umeå Rodelklubb, tätt bakom. Endast tre hundradelar skiljde dem åt. På den tredje platsen fanns Saltsjöbadens Rodelklubbs Håkan Ponthan ytterligare 19 hundradelar bakom. Det faktum att Håkan gick ut sist av de totalt 56 startande deltagarna i det första åket men ändå lyckades prestera den tredje bästa tiden var en seger för funktionärerna som kämpade med underlaget. Förra årets segrare Anders Fladvad, Saltsjöbadens Rodelklubb, först på en fjärde plats. Totalt tio herrar inom en sekund. Spännande värre! 

I damernas första åk bjöd Skellefteå Rodelsällskaps Linnea Nilsson-Waara åskådare och medtävlare på dagens snabbaste damåk. Rodeldrottningen Tove Olofsson från Umeå Rodelklubb återfanns 38 hundradelar bakom på en andrapats och på den tredje platsen Maria Renström från Skellefteå Rodelsällskap, 87 hundradelar efter kollegan från Skellefteå. Borlänge Rodelklubbs Carina Solhag med ett SM-silver i bagaget från Piteå låg på fjärde plats. 


Oscar Detmer, Skellefteå Rodelsällskap, tog silvret i herrklassen och presterade dagens snabbaste åk. 

Med en sjätteplats från den första åket gick Skellefteå Rodelsällskaps Oscar Detmer ut före den andra toppåkarna i det andra åket. Och oj som han åkte! Med dagens snabbaste åk blev han endast slagen av dagens vinnare. När ledaren Michael Törnquist korsat mållinjen stod det klart att hans tid räckte till en tredjeplats och att han fick se sig slagen av både Detmer och suveränen Christopher Fladvad vars höga lägstanivå fällde avgörandet till hans fördel. Med 35 hundradelars marginal hamnade guldet i Umeå. 

När damtävlingen skulle avgöras var Tove Olofsson i ledning före Maria Renström och Carina Solhag när endast en åkare kvarstod på start, ledaren från det första åket Linnea Nilsson-Waara. En allt för vid sväng i banans övre del förpassade henne i lössnön med en stoppsladd som följd. Tiden sprang iväg och återigen fick Tove Olofsson kliva högst upp på pallen. Drottningen av svensk alpinrodel bärgade därmed sitt femte raka guld. En medalj hon prenemenurerat på sen den första SM-tävlingen genomfördes 2014! 

Därmed hamnade guldet i både dam- och herrklassen i Umeå 2019. Stort grattis! 

SM-tävlingen i alpinrodel utgjorde även den fjärde av totalt sex deltävlingar i den nationella serien Alpinrodel Cup. 

Kommande SM-vecka 2020 avgörs i Luleå/Boden. Då hoppas vi att alpinrodel återigen finns med på programmet.

Reslutat SM-alpinrodel och Alpinrodel Cup deltävling 4.

Resultat Alpinrodel Cup Totalen

Skribent: Niclas Bentzer
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info