Hoppa till sidans innehåll

Alpinrodel: Gyllene läge för mästarparet att vinna totalcupen.

14 FEB 2019 14:46
SM-vinnarna Tove Olofsson och Christopher Fladvad från Umeå Rodelklubb har ett gyllene läge och kan säkra totalcupen redan nu på söndag.

– Jag skulle värdera en seger väldigt högt, säger Tove Olofsson.
  • Skapad: 14 FEB 2019 14:46

Tove Olofssons längtan efter mer rodelåkning har infriats genom att Alpinrodel Cup startats, vilket innebär fler tävlingar och en längre nationell rodelsäsong.

 

Debutsäsong har varit bra enligt henne och hon märker av ett större intresse för rodel i Sverige. 

 

-      Alpinrodel Cup har självklart varit en viktig del i detta. Nu kan vi tävla kontinuerligt under hela vintern. Det ger också motivation till att träna mer, säger Tove. 

 

På SM i Sundsvall slog Svenska Kälksportförbundet rekord i antal anmälda och det är ett kvitto på att intresset för sporten har vuxit. Alpinrodel Cup har inneburit att nya orter har fått prova på alpinrodel, som är en sport för alla. Även nya föreningar har bildats. 

 

Tävlingen på söndag är deltävling fem i Alpinrodel Cup och Skellefteå Rodelsällskap tillsammans med Svenska Kälksportförbundet står som värdar.

 

- Det ska bli väldigt kul med tävlingen på söndag och formen känns bra. Jag har hört att banan på Vitberget kommer vara lång det innebär en längre åktid som jag tror kommer passa mig väldigt bra, säger Tove. 

 

Alpinrodel Cup består av totalt sex deltävlingar. För att vara med och fajtas om placeringarna i totalcupen måste en åkare ha poäng från två deltävlingar och det är summan poäng av varje åkares tre bästa tävlingar som bildar slutpoängen. 

 

Två tävlingar återstår och maximalt 200 poäng att köra om för segrarna. På söndag 17 februari i Skellefteå och avslutningstävlingen i Bygdsiljum 16 mars. Tove Olofsson har 14 poäng ner till tvåan Linnea Nilsson-Waara, Skellefteå Rodelsällskap.

 

Redan nu på söndag kan hon vid en vinst alltså säkra segern i totalcupen med maximala 300 inkörda poäng, vilket blir omöjligt att slå. Det samma gäller Christopher Fladvad som befinner sig i samma läge som Tove inför söndagens tävling.

 

-      Det vore såklart jättekul ifall vi båda vann totalcupen och då visar vi alla att SM i Sundsvall inte bara var en engångs företeelse. Jag ska göra mitt bästa och bara njuta av tävlingen, säger Tove. 

 

Tove märker att konkurrensen har blivit hårdare eftersom fler har börjat åka och ser många som sina främsta motståndare.

 

-      Men har jag en bra dag så har jag stor chans att vinna totalcupen, säger Tove.

 

De bästa förhållanden inför tävlingen vore att få träna så mycket som möjligt i själva backen och att vara väl taktiskt förberedd. Hon ser gärna att backen är lång och teknisk.

 

När jag frågade hur Tove gör för att hålla två jämna åk i alla sina tävlingar och då svarade hon att det är fokus samt förberedelser som krävs. Hon studerar även motståndarnas tävlingsåk för att se var i backen de gör sina missar. Sen gäller det att hålla fokus i hela åket. Det är hela hemligheten med varför hon är så bra!

 

- Jag analyserar varje banas förutsättningar inför alla tävlingar för jag ser alla banor som en ny bana. Jag har bara åkt två gånger tidigare på Vitberget, säger Tove.

 

Hemmaåkarna är nog sugna att få revansch mot henne och har tränat hela vintern i hemmabacken Vitberget. Det finns ingen oro i Tove men hon säger att hon inte kommer att underskatta Skellefteååkarna.

 

-      Hemmaåkarna kommer vara experter på banan så det blir intressant att studera hur dom åker. Jag ska göra allt jag kan för att åka snabbare än dom, säger Tove.

 

På herrsidan leder just nu Enar Nordvik från Skellefteå Rodelsällskap totalcupen, 10 poäng för Christopher Fladvad. Men vid vinst kliver alltså Christopher upp på ointagliga 300 poäng.

 

Ett härligt derby väntar alltså nu på söndag i Vibergsbacken där hemmaåkarna ska gör allt i sin makt för att hålla liv i totalcupen i Alpinrodel Cup medan Umeåkarna hoppas på ett avgörande där guldmedaljerna hamnar i ”Björkarnas stad”. 

Skribent: Timoty Dartiguelongue Dartiguelongue
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info