Hoppa till sidans innehåll

Alpinrodel: Guldtjejen Tove tog sin fjärde raka seger!

06 APR 2018 17:19
Tove Olofsson, Umeå Rodelklubb, har vunnit fyra raka SM-guld i alpinrodel. Men motivationen att fortsätta utvecklas som åkare och vinna fler medaljer saknas inte. Dagen efter vinsten i Skellefteå blickar hon redan framåt till SM 2019 I Sundsvall.
  • Skapad: 06 APR 2018 17:19

Tove Olofsson gjorde ingen besviken och tog hem guldet i årets SM. Dagen efter att hon vunnit sitt fjärde SM-guld i Skellefteå blickar hon nu framåt och satsar mot SM 2019 i Sundsvall.

 Hela söndagen blev en stämningsfull SM fest där närheten till längdskidarenan lockade rekordpublik till alpinrodeltävlingen.

 -    För mig är det minst lika viktigt att få en stor publik och en bra stämning som att tävla, säger Tove Olofsson.

 Tove Olofsson är en så länge den enda dam som någonsin vunnit ett SM-guld i alpinrodel då hon plockat hem samtliga segrar i de fyra SM-tävlingar som hittills genomförts i den unga sporten. Men att det skulle bli en vinst i Skellefteå kändes långt ifrån osäkert då sjukdom höll på att sätta stopp för hennes deltagande.

 -  Jag är förstås jätteglad att få vinna fyra SM-guld i min sport alpinrodel. Mina förberedelser var inte de optimala då jag drabbades av en förkylning någon dag före resan upp till Skellefteå det gjorde att jag inte kunde träna fullt ut men jag visste att om jag bara gav allt under tävlingarna så skulle jag ha chansen att komma med bland de topp tre bästa åkarna, säger Tove.

 Årets tävlingsbana i Vitbergsbacken var rak och snabb. Vilket inte är helt vanligt i alpinrodel.

 -   I år var backen snabbare och rakare än under tidigare SM-tävlingar den upplevdes mer som backen i en Super-G tävling, säger Tove. Det blev mindre fokus på teknik och svängar och mer fokus på att få kontroll på hastigheten.

 Hemmahoppet och ”veterannybörjaren” Maria Renström, Friskis & Svettis Skellefteå Rodel, som har en aktiv karriär som alpin skidåkare skulle visa sig bli en utmanare om guldet men fick se sig besegrad i kampen om guldet.

 -   Jag tyckte att det gick bra och båda åken kändes stabila. Jag var lite nervös över att det skulle bli två ojämna åk men jag vart lättad över att tävlingsplanen fungerade, säger Tove.

 Ännu är säsongen inte slut än för Toves del. Tillsammans med sin förening Umeå Rodelklubb bjuder Tove in till öppna träningar där fler får möjlighet att upptäcka hur roligt det är att åka kälke.

För dig som tycker att alpinrodel verkar intressant går det bra att ta kontakt med Umeå Rodelklubb:

https://www.facebook.com/UmeaRodelklubb/

 Fakta om alpinrodel

Kan gå uppemot 100 km/h men vanligtvis går man uppemot 60 km/h

Åker på träkälke mellan portar i en slalombacke

Tävlingen avgörs i två åk

På Tävlingarna har du tre olika ”lånekälkar” med olika egenskaper att välja mellan.

Skribent: Timoty Dartiguelongue
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info