Hoppa till sidans innehåll

Alpinrodel: Christopher Fladvad ska tävla i SM-Veckan i Skellefteå med sin egen idrott

23 MAR 2018 11:31
SM-veckan i Skellefteå hålls den 20-26 mars 2018, det blir fjärde gången som Alpinrodel är med på programmet och jag har talat med Christopher Fladvad som är ”pappa” till Alpinrodel.
  • Skapad: 23 MAR 2018 11:31

Christopher Fladvad föddes in i rodelvärlden och har det minst sagt i blodet.

-       Pappa var den som började åka Naturrodel i familjen och blev mycket aktiv inom naturrodel. Pappa började jobba med rodel under OS 1988 i Calgary i Kanada. Genom att pappa blev en rodelåkare och jobbade med rodel så blev rodel en stor del av min uppväxt men mitt stora intresse för rodel började långt mycket senare, först när jag blev vuxen, säger Christopher.

När åkte du rodel för första gången?

 - När pappa flyttade till Stockholm provade jag Banrodel för första gången och fick den härliga känslan av farten samtidigt som jag kände det stabila greppet om väglaget.

2011 började rodelentusiasterna experimentera och bytte isbanorna för skidbackar. Det blev början av vad som skulle bli alpinrodel.  

-Vi var alla spända på att testa på att åka på snö för det var något ingen annan hade gjort tidigare, säger Christopher.

 Killarna fick låna ett par kälkar ifrån Saltsjöbadens rodelklubb för att sedan gå ut i skidbackarna omkring Umeå och börja testa.

 -Vi började utan några förkunskaper alls och allt blev en lära och se-resa. Det vi tyckte mest om var närkontakten med skidbacken och farten vi får när vi åker, säger Christopher.

 Tack vare Anders Söderbergs engagemang med föreläsningar och prova på aktiviteter i norra delarna av Sverige kunde den första tävlingen i Alpinrodel genomföras 2013. En ny idrott hade skapats! En idrott som lätt går att utföra i stora delar av landet.

Christopher Fladvad ser fram emot årets SM. Han har hunnit träna bra, både åkning i backe och styrketräning på gymmet. Han hoppas kunna peta ner sin pappa Anders Fladvad från tronen som Sveriges främsta Alpinrodelåkare. I föregående SM var nämligen gammal äldst då Anders knep guldet före Christopher.  

 För att utveckla sporten Alpinrodel ytterligare kommande säsong arbetar Christopher tillsammans med förbundet på att skapa en Sverige Cup i Alpinrodel. Ett antal tävlingar på olika platser i landet som förhoppningsvis kan öka intresset för sporten och få fler att börja med Alpinrodel.

 Fyra frågor om SM-Veckan i Skellefteå

Vad gör SM-veckan så speciell för Alpinrodel?

- SM-veckan är ett guldläge för oss som ny och liten sport att få visa upp och marknadsföra oss. Det genererar inte minst publicitet i media utan medför också att folk från orterna vi besöker får möjlighet att prova på sporten. Förhoppningen är att det över tid ska generera nya klubbar på orterna, precis som det har blivit här i Skellefteå i år. Varmt välkomna F&S Skellefteå rodel!

 

 Hur har dina förberedelser inför SM-veckan sett ut?

- Till stor del har vi rest runt och visat upp sporten i lite olika anläggningar och haft prova-på åkning för att locka fler att tävla under SM-veckan. Personligen har jag haft en lite skakig försäsong med en strulande rygg men jag har satsat på att ändå få åka någorlunda regelbundet för att hålla tekniken i trim om än med färre åk per tillfälle.

Vad är dina bästa knep för att hamna i rätt stämning inför en tävling som SM?

- Jag älskar att tävla och ser framemot spänningen att stå på startlinjen. Därför laddar jag gärna med mindre utmaningar och tävlingar under träningarna för att hålla spänningen uppe inför SM. Jag ser också till att vara på plats några dagar före tävlingen för att få uppleva atmosfären av SM-veckan och få titta på lite andra sporter som deltar.

Du nämnde att du kände dig revanschsugen hur menar du då?

- Jag hade glädjen att få vinna på hemmaplan i Umeå 2014. Sedan dess har jag prenumererat på andraplatser, nu är det dags för mig att åter få stå högst upp på pallen! Dessutom blev jag senast även besegrad av min sambo Tove och är därmed två även i hemmet, jag känner att ställningen måste återställas!

 

Skribent: Timoty Dartiguelongue
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info