Hoppa till sidans innehåll

Alpinrodel: Anders Fladvad SM-vinnare efter en jämn kamp mot Hasse Kohala

03 APR 2018 13:53
Det bjöds på strålande åkning under SM-tävlingarna i Skellefteå. När snöröken lagt sig stod åter den rutinerade Anders Fladvad från Saltsjöbadens Rodelklubb högst upp på herrarnas prispall.
  • Skapad: 03 APR 2018 13:53

Att erfarenhet är en viktig faktor när det handlar om rodelåkning visade sig återigen under SM-tävlingarna i Alpinrodel. Herrarnas prispall intogs av tre mycket rutinerade åkare. Michael Törnquist (över 10 säsonger i världscupen i Naturrodel), Lidingö Rodelclub, tog hem tredjeplatsen medan Hasse Kohala (OS i banrodel 1992 och 1994), Skärgårdens Rodel- och Kälkklubb, hamnade på silverplatsen efter en tät duell med Anders Fladvad (massor med säsonger i världscupen i naturrodel och internationella tränaruppdrag).

 Ett vinnande koncept för Anders var att välja en linje där snön var hård för att på så sätt bibehålla högsta möjliga fart.

 -  Jag hade läst av tävlingsbanan på förmiddagen och åkte efter min linje som jag hade planerad, det blev en mycket fin åkning i backen, säger Anders Fladvad

 I Alpinrodel har man inte med sig sin egen kälke utan alla åkare har tre olika ”lånekälken” med lite olika egenskaper att välja mellan. Du gör ditt val efter dina erfarenheter och du måste veta vilken typ av kälke som passar just för denna tävlingsbana och din tänkta linje.

 -   Jag är mycket noggrann med mina förberedelser. Jag studerar de andras åkstilar. Den tid jag lägger ner på mina förberedelser kan vara avgörande och innebära att jag är 17 hundradelar snabbare än den som ligger bakom mig, säger Anders Fladvad.

 Intresset för Alpinrodel på SM-veckan i Skellefteå blev större än förväntat. Över 300 personer provade på att åka Alpinrodel torsdag, fredag och lördag och själva SM-tävlingen lockade till en början flera hundra intresserade i publiken.

 -  Hela SM-veckan blev en succé och när jag nu åker hem efter en underbar resa så har jag skaffat mig många positiva intryck, säger Anders Fladvad

 Anders, som har en lång karriär som rodeltränare ibland annat Kanada bakom sig, vill gärna bidra till sportens utveckling i Sverige.

 Under mina 45 år i sporten så har jag samlat på mig en del erfarenheter som jag gärna för vidare till aktiva barn och ungdomar på något sätt, avslutar Sveriges bästa Alpinrodelåkare Anders Fladvad.

Skribent: Timoty Dartiguelongue
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info