Hoppa till sidans innehåll

Alpinrodel: Alpinrodelledare sprider åkglädje i Skellefteå Kommun

08 APR 2019 14:36
Skellefteå Kommun driver ett projekt där personer med internationell bakgrund utbildas till alpinrodelledare för att kunna erbjuda andra möjligheten att upptäcka glädjen med kälksport och vinteridrott.
  • Uppdaterad: 08 APR 2019 14:36

Alpinrodel är en sport med låga trösklar. Det går snabbt att lära och erbjuder möjlighet att få uppleva glädjen i att åka utför på snö. Det har Skellefteå Kommun tagit fasta på. I ett projekt utbildar kommunen ett antal personer med internationell bakgrund till ledare i olika friluftslivsaktiviteter och sporter. Däribland alpinrodel. Syftet är att ledarna i sin tur ska kunna hjälpa andra att upptäcka hur kul det är med kälksport, vinteraktiviteter och möjligheten att använda naturen för rekreation, motion och social samvaro.

Projektledare Linnea Nilsson-Waara tillsammans med två av ledarna Maryam och Larrissa är nöjda efter prova-på dagen i Klutmarksmbacken. 


Ledarna som har utbildats under vintern kommer från olika länder som Afghanistan, Somalia och Brasilien.

- För personer som kommer från andra länder och inte har någon erfarenhet av vinter, är det inte ovanligt att man får en negativ bild av att Sverige bara är kallt och mörkt. Man vet ju exempelvis inte hur man ska klä sig och vilka skor man ska använda för att inte frysa eller att det går att göra olika aktiviteter även vintertid. Just alpinrodel är en aktivitet som passar alla och lätt att lära sig. Kälkåkningen har öppnat upp dörrarna för fler utrikesfödda att få en positiv bild av vintern och upptäcka glädjen på snö. Isfiske och skidåkning är andra aktiviteter som ledarna också har guidat deltagare i, säger projektledaren Linnea Nilsson-Waara.

De nyutexaminerade ledarna, som drillats i åkteknik, säkerhet i backen, metoder för instruktion och materialkunskap, har redan under första vintern hållit i ett antal aktivitetstillfällen inom alpinrodel. Bland annat Vitbergets Dag som lockade cirka 300 deltagare. Örjansskolans elever har åkt kälke på sin friluftsdag, ett fotbollslag för tjejer med utländsk bakgrund och ett antal SFI-och SI-klasser har också fått uppleva farten och glädjen i kälksport.

- Extra glädjande är att flera personer som testat vid de olika tillfällena även kommit till Skellefteå Rodelsällskaps ordinarie föreningsverksamhet. Idrotten är en fantastisk motor för inkludering i samhället, avslutar Linnea Nilsson-Waara.

Utbildningen och de olika aktiviteterna som ledarna genomför är möjligt tack vare projektet ”Kälksport för alla” som genomförs av Svenska Kälksportförbundet i samarbete med släpvagnstillverkaren Fogelsta och med finansiering från Riksidrottsförbundet och Svenska Spels Framåtfonden.

Skribent: Niclas Bentzer
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info