Hoppa till sidans innehåll

Nominera till arbetsgrupp Alpinrodel

27 MAR 2020 12:30
Brinner du eller någon du känner för Alpinrodel? Nu ska en arbetsgrupp sättas samman med uppdrag att utveckla sporten ytterligare. Ta chansen att nominera! Sista datum är 13 april.
  • Skapad: 27 MAR 2020 12:30

Bakgrund

En strategi för att göra kälksport mer tillgängligt för fler och därmed öka antalet aktiva utövare och föreningar anslutna till Svenska kälksportförbundet är satsningen på utveckling av kälksporter på snö. En av dessa sporter är Alpinrodel.

Sedan 2014 har tävlingar i Alpinrodel genomförts i Sverige med start på SM-veckan i Umeå. Fram tills 2017 kördes en tävling per år och lockade många aktiva. Utifrån att ett stort intresse fanns för sporten startades en nationell cup bestående av flera deltävlingar och ett poängsystem för en totalcup. Första säsongen genomfördes sex deltävlingar i cupen samt Svenskt Mästerskap, Norrlandsmästerskap och Svealandsmästerskap. Arrangörer av tävlingarna var föreningarna med stöd av förbundet. Antalet aktiva åkare med tävlingslicens ökade med över 70 % och nya föreningar anslöt sig till förbundet.

För att bygga vidare på den positiva utvecklingen planerades för en utökad Alpinrodel Cup 2020 med totalt åtta tävlingar på orter som Stockholm, Norrtälje, Borlänge, Persåsen, Bygdsiljum, Skellefteå, Vännäs, Älvsbyn och SM-tävling under SM-veckan i Luleå. Tyvärr började säsongen med blidväder och avslutades med coronavirus vilket medförde att endast tävlingarna i Skellefteå (två stycken då Älvsbytävlingen flyttades dit), Persåsen, Bygdsiljum genomfördes.

Trots att säsongen 2020 inte blev som planerat finns fortsatt ett stort intresse för sporten bland aktiva och föreningar. För att göra Alpinrodel ännu mer tillgängligt med bra möjligheter till tävling och träning i hela landet behövs dock ett utvecklingsarbete göras. Därför har styrelsen i Svenska Kälksportförbundet beslutat att tillsätta en arbetsgrupp med uppdraget att utveckla Alpinrodelverksamheten.

 

Arbetsgruppens uppdrag

Övergripande uppdrag

Verkar för en positiv utveckling av Alpinrodel som sport nationellt och internationellt.

 

Uppdrag

  • Ta fram förslag på styrande ramar och principer för Alpinrodels framtida utveckling. Fastställs av styrelsen.
  • Arbeta fram ett förslag till regelverk för Alpinrodel. Fastställs av styrelsen.
  • Planera och genomföra Alpinrodel Cup 2021.
  • Se över möjligheterna att öka intäkter till Alpinrodel Cup genom extern finansiering.
  • Utbilda arrangörsföreningar.
  • Verka för Alpinrodels spridning nationellt och internationell till främst Norge och Finland.

 

Indikatorer för uppföljning av arbetet

Viktiga indikatorer som följs upp för att utvärdera arbetet är:

  • Antal licensierade åkare
  • Antalet deltagare i Alpinrodel Cup
  • Antalet nya föreningar som erbjuder sina medlemmar Alpinrodel som sport

 

Arbetsgruppens mandat

Är rådgivande organ till Förbundsstyrelsen avseende långsiktiga styrande ramar och principer samt regelverk.

Är i samråd med GS beslutsmässiga i planering och genomförande av Alpinrodel Cup 2021 utifrån den av styrelsen fastlagda budgeten och verksamhetsplanen för Alpinrodel Cup.

Är i samråd med GS beslutsmässiga avseende arbetet med sportens spridning, arrangörsutbildning samt ekonomi utifrån den av styrelsen fastlagda budgeten och verksamhetsplanen för Alpinrodel Cup.

 

Tid

Arbetsgrupp Alpinrodels sammansättning och arbetsperiod gäller från tillsättningen och sträcker sig över säsongen 2021, dvs fram till ca april 2021. Därefter utvärderas arbetet och nytillsättning sker.

 

Tillsättning och sammansättning

Föreningar tillhörande Svenska Kälksportförbundet uppmanas härmed att inkomma med nomineringar av kandidater till Arbetsgrupp Alpinrodel. Nomineringarna ska vara förbundet tillhanda senast 13 aprilThis is a mailto link

 

Tillsättningen av arbetsgruppen görs av förbundsstyrelsen och jämn könsfördelning samt spridning i ålder kommer att eftersträvas. 

 

Tillsättningen av arbetsgruppen sker på kommande styrelsemöte den 15 april.

Skribent: Niclas Bentzer
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info