Hoppa till sidans innehåll

800 fritidshemsbarn i Skellefteå ska få uppleva snöglädje hela vintern

01 NOV 2018 07:52
Vintern 2018 genomförs projektet ”Alla barn har rätt” i Skellefteå kommun. Genom projektet erbjuds fritidshemmen gratis utrustning för skidåkning och kälksport samtidigt som fritidshemspersonal och gymnasielever utbildas till ledare på snö.
  • Skapad: 01 NOV 2018 07:52

Stillasittande bland barn och ungdomar är ett växande problem. En rapport från Centrum för idrottsforskning visar att endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna i skolåldern når rekommendationen om minst 60 minuters fysisk aktivitet per dag. För att få fler barn att röra på sig genom lek och idrott i en skräpfri miljö har Svenska Skidförbundet tillsammans med UNICEF Sverige och Håll Sverige rent startat satsningen ”Alla barn har rätt”. Genomförandet är möjligt tack vare stöd från Postkodlotteriet.

Fokus ligger på att få fler barn att upptäcka glädjen i att glida på snö. För att bredda innehållet från att först endast ha varit skidor har Svenska Kälksportförbundet bjudits in att delta. Skidåkning i olika former är inte självklart för alla men kälksport erbjuder låga trösklar in till positiva snöupplevelser även för den som inte har vanan av vintersport. För att alla ska kunna delta tillhandahålls material i form av skidor och snowracers till samtliga fritidshem i projektet. Alla barn och vuxna som är med i projektet får samtidigt lära sig mer om nedskräpningsfrågor och barns rättigheter för att tillsammans kunna agera för en mer hållbar och rättvis värld.

Den 23 och 24 oktober genomfördes ett första utbildningspass med fritidshemmens personal och elever på Baldergymnasiets barn- och fritidsprogram. Senare i vinter kommer ytterligare ett utbildningspass att hållas för de nya snöledarna. Under vintern ska gymnasieeleverna göra praktik på förskolorna med uppgift att leda och inspirera barnen till rörelse på snö.

Projektet genomförs även i Östersund kommun där lika många barn erbjuds samma möjligheter att upptäcka snöglädje genom att glida på snö!

 

Om Alla barn har rätt

Projektet vill värna om alla barns rätt till fysisk aktivitet och även lära barnen hur de beter sig i naturen. Projektets fullständiga namn är "Alla barn har rätt till fysisk aktivitet och lek i en skräpfri miljö" och är ursprungligen ett samarbete mellan Svenska Skidförbundet, UNICEF Sverige och Håll Sverige Rent. Projektet genomförs tack vare stöd av Postkodlotteriet.

 

Hela rapporten från Centrum för idrottsforskning finns att läsa här.

 


 


 

 

Skribent: Niclas Bentzer
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Besöksadress:
Torsgatan 15A
931 38 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: forbundet@swesliding...

Se all info