Hoppa till sidans innehåll

Fakta om Skeleton


Skeleton är den enda kälksporten som körs framlänges. Startmomentet är extra spektakulärt då föraren kastar sig på kälken.


Banorna är specialbyggda och består av raksträckor och doserade kurvor. De är byggda av snö, trä eller betong. Betongbanorna är oftast utrustade med kylanläggning. Ytan består av ett lager med is. Banorna är oftast desamma som för Bob och Rodel. Det krävs dock att finns startplatser anpassade för respektive idrott.

Kälken består av:

  • En stålram som är helt platt.
  • Två rörformade metallmedar som löper längs hela kälken, där främre delen har en slät glidyta och den bakre delen en räfflad styryta.
  • En basplatta som man ligger på.
  • Fyra ”bumpers”, två fram och två bak, som skyddar kälken och åkaren.

Föraren har en tajt aerodynamisk åkdräkt, vilken måste släppa igenom visst mycket luft. Hjälm och visir är aerodynamiskt utformade och speciellt anpassad för skeleton. Hjälmen har även ett hakskydd då huvudet (med hakan som lägsta punkt) gärna pressas ner i isen av G-krafterna. Föraren har löpskor med 4 mm små spikar längst fram, vilket ger fäste då man springer på isen.

För att starta ett skeletonåk springer föraren framåtböjd och skjuter kälken framför sig. När slutet på startrakan nås, kastar sig föraren framlänges och lägger sig på skeletonkälken. Föraren styr genom att flytta tyngdpunkten på kälken och genom att sätta ner fötterna i isen. Man försöker dock undvika att ta till fotisättning så mycket som möjligt, då det sänker farten.

Skeleton är en olympisk gren och man i disciplinerna
herr och dam.

Internationella regler Skeleton

 

drawing

Uppdaterad: 31 MAJ 2017 14:55 Skribent: Niclas Bentzer
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ oss i sociala medier

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Läkarvägen 4 B
931 41 Skellefteå

Besöksadress:
Läkarvägen 4 B
931 41 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: This is a mailto link

Se all info