Hoppa till sidans innehåll

Fakta om Kälke


Det är i pulkabacken som allting startar. Barn älskar att åka pulka och vuxna blir som barn när snön väl kommit och man har åkt sitt första åk nerför hemmabacken. Kälkar och pulkor av olika slag är det naturliga avstampet in i bob och rodelvärlden.

Man behöver naturligtvis inte vara medlem i en klubb för att upptäcka tjusningen med kälkåkning. Här kommer några tips till dig som vill prova på lite spontan kälkåkning.

 

Utrustning

Hjälmen är den absolut viktigaste delen av utrustning. "Huvudsaken är ju huvudsaken". Skidglasögon rekommenderas också starkt. Man ska ju kunna se vart man åker!

Det bästa är att ha en kälke med ratt eller styre och broms, att kunna kontrollera sitt åkdon är ju A och O inom kälksporten. Sitter man på knä på kälken kan det vara en fördel med knäskydd.

 

Bana

Vill man bygga en bana är det några viktiga saker att tänka på. Bygg inte en bana där man löper risk att köra in i träd, stenar eller staket. Lagom lutning på backen är den bästa lutningen. Se till att det finns ett bromsområde som inte är för snävt tilltaget.

Använd färggranna koner eller hinkar, alternativt granris som rundningsobjekt.

Låt en åkare först åka ner för backen utan rundningsobjekt för att sedan markera banan efter spåren. Åk aldrig på bilvägar.

Tänk också på att underlaget kan variera från dag till dag. Inspektera därför alltid banan innan ni åker så att den inte är för isig.

 

Vidareutveckling

Om du känner att du vill gå vidare med ditt kälkåkande kan du alltid ta kontakt med någon av förbundets olika föreningar där du kan få mer hjälp och information.

Uppdaterad: 31 MAJ 2017 14:53 Skribent: Niclas Bentzer
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ oss i sociala medier

 

Swesliding facebook


Swesliding Flickr


 

 

 

 

Postadress:
Svenska Kälksportförbundet
Niclas Bentzer, Läkarvägen 4 B
931 41 Skellefteå

Besöksadress:
Läkarvägen 4 B
931 41 Skellefteå

Kontakt:
Tel: +46104764246
E-post: This is a mailto link

Se all info